Här utanför strandkanten ska Debaser bygga sin nya ponton. Foto: Thomas Telford

Debaser får äntligen sin servering på vattnet

Efter flera turer med staden så får Debaser Strand till slut bygga sin efterlängtade ponton.

  • Publicerad 12:03, 14 maj 2020

Redan 2015 ansökte Debaser Strand om att få anlägga en ponton utanför strandkajen intill klubben. De har gång på gång fått nej från staden efter flera ansökningar sedan dess.

Men nu råder alltså nya besked.

"Den 22 juni öppnar vi Debaser Pontonen som kommer ha öppet alla dagar vädret tillåter kl 12-24 fram till den 5 september! När Nya Slussen pimpas med kinesiskt guld går vi old school och hämtar hem lite mer betong till Hornstulls Strand så alla Debaserare kan känna sig riktigt hemma i Sommarstockholm", skriver Debaser i ett pressmeddelande.

– Fem år senare, en så himla lång process men det är väldigt skönt att det nu kommer på plats, säger Annelie Telford, vd på Debaser Strand.

Annelie Telford berättar att pontonen ska bli 288 kvadratmeter stor och att de tre markiser som tidigare satt vid Debaser Slussen nu ska återanvändas på den nya serveringen. Det kommer att finnas en platsbyggd bar men man får inte bygga det kök som först var planerat ,så maten kommer att lagas inifrån.

Debaser kämpar vidare för flytande krog

Många turer

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden, menar att man hela tiden har arbetat för att Debaser ska få bygga en ponton – men att nämnden sagt nej på grund av avrådan från Stockholms hamnar för att en ponton skulle störa sjöfarten.

– Det är ofta så i Stockholms stad. Det är många kockar inblandade, även länsstyrelsen har varit inkopplade. Men vi har sagt till exploateringskontoret att vi tycker att det här är viktigt och att det även är ett uppdrag i verksamhetsplanen 2020 att fler stockholmare ska njuta av vattnet. säger han.

Stockholms hamnar ändrade sig efter en riskanalys gjordes men Sjöfartsverket blev inte helt övertygade förrän Debaser tog hjälp av ett konsultbolag, som gjorde en till riskanalys som kom fram till samma sak.

– Det har varit många turer men det har också varit många från staden som varit hjälpsamma och tyckt att det varit en bra idé. Så vi har inte kämpat helt själva, då hade vi inte kommit i hamn, säger Annelie Telford.