De visar textil och tavlor en hel helg

För femte gången visar konstnärsparet Magnus och Eva Säker sina verk i den egna trädgården. – Det brukar bli fullt här i trädgården, så numera är vår sommarutställning två dagar, berättar de.

  • Publicerad 08:53, 14 aug 2021

Jätteroligt för oss båda att kunna ha utställning här hemma tillsammans.

Helgen 21–22 augusti blir det trångt på Ymers väg i Bålsta. Både på vägen och i trädgården på nummer elva.

Det är där som Magnus och Eva Säker ställer ut, han med sin speciella konst ofta baserad på sprayfärger, billack, fernissa och strukturer, hon som textilkonstnär där allt hon gör är till för att användas.

– Första gången vi gjorde det här var 2014, då hade jag utställningar i New York, Paris och Dubai och ville ha något på hemmaplan också och det råkade bli konstutställning hemma i trädgården, berättar Magnus Säker.

Hälsan satte stopp

Sedan dess har hälsan satt stopp för det där kringflackande livet med utställningar världen runt, med egen ateljé i Stockholm och en dygnet­runt-tillvaro som höll på att få hans hjärta att inte orka slå längre.

– Fast fortfarande tycker jag bäst om att måla på nätterna, berättar han.

Bland det han tyckte bäst om med det gamla livet var alla möten med människor. Eva Säker säger:

– Magnus blir otroligt inspirerad av att möta människor, prata konst och sälja det han gjort.

– Stämmer, jag blir lite Duracellkanin av sånt, älskar att höra hur andra ser på det jag gör – och toppen på betygsskalan är förstås när någon vill köpa av mig, ­replikerar maken Magnus.

Roligt tillsammans

Om motivationen till trädgårdsutställningen från början var att för en gångs skull göra något på hemmaplan är den lite annorlunda idag:

– Det är jätteroligt för oss båda att kunna ha utställning här hemma tillsammans, säger de båda.

De har faktiskt båda nyligen medverkat i en större utställning i Rånäs där vännen och skådespelerskan Sanna Ekman varit organisatör.

– Annars har vi inte haft så mycket gemensamma utställningar och under pandemin har det ju varit väldigt speciellt, vi har visat vad vi gör på nätet och folk har bokat visningar här hemma och så har vi suttit i varsitt hörn av rummet, skrattar Magnus Säker.

Har ni gjort verk specifikt för trädgårdsutställningen?

– Kanske inte direkt så, vi arbetar ju hela tiden och gör grejer, men det är mycket vi visar som ingen annan har sett tidigare, säger de.

Och allt är till salu?

– Ja.

Ingen separationsångest?

– Inte det minsta faktiskt, säger Magnus Säker.

Han fortsätter:

– Tvärtom är det en fantastisk känsla att veta att tavlorna finns hemma hos andra eller att komma in på ett sjukhus och se att något jag gjort hänger där.

Säker Trädgårds­utställning

Vad: Paret Magnus och Eva Säker ställer ut sin konst i egna trädgården.

När Lördag–söndag 21–22/8 kl 13–18 (vid regn en vecka senare).

Var: Ymers väg 11 i Bålsta.

Visa merVisa mindre

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01