De vill visa livet i det nya landet

Bagarmossenbon Lina Puranen är andra generationens invandrare. I dokumentärserien Hårt arbete – Kova työ skildrar hon hur livet blev för flera av dem som kom hit från Finland på 50-, 60-, och 70-talet. – Jag tycker inte att de har synts alls. Att arbetarklasspersoner får sitta och berätta rakt upp och ner om sitt liv är inte särskilt vanligt, säger Lina Puranen.

  • Publicerad 11:49, 26 sep 2018

Dokumentärserien startar på söndag. Under programmets gång får vi möta 15 personer på olika platser i Sverige. En av dem är 63-årige Mauri Rantala som bor i Bagarmossens centrum.

Han och Lina Puranen möttes av slump på tunnelbanestationen i Bagarmossen efter att de båda hade hört varandra prata finska i telefonen på tunnelbanan.

– Han frågade vem är du. Och sedan började han berätta om sitt liv och jag blev helt fast, det är något magiskt med honom, säger Lina Puranen.

Hennes och Nanna Marjo Huolmans vilja att göra en film om Sverigefinländare har sakta växt fram. Deras egna föräldrar kom till Sverige som tonåringar och jobbade sedan som städare, inom vården, på varvet och i byggbranschen.

– När de kom trodde de att de skulle vara här några år, men blev sedan kvar hela livet. Det är hundratusentals som har kommit hit och de sitter på erfarenheter av att vara invandrare och att lämna sitt land som vi måste få höra om innan de blir för gamla, säger Lina Puranen.

Filmen handlar om vardagligheter som arbetet, kärleken och döden. Alla som porträtteras jobbar inom arbetarklassyrken som exempelvis städare, lastbilschaufför och fabriksarbetare.

– Det fina med filmen är att alla som är med är så ärliga. Filtret att försköna som många unga har är helt borta och de berättar ärligt om hur det blev med både sorg och glädje, säger Lina Puranen.

Dokumentärserien består av tre delar. Den första sänds på söndag 30 september klockan 18.30. Serien är inspelad i Bagarmossen, Kista, Södertälje, Upplands Väsby, Sundsvall, Borås, Olofström, Hallstahammar och Göteborg.