De vill ta över Kämpes elevboende

Håbo kommun ska inte längre driva LSS-boendet för Kämpeeleverna ute på Biskops Arnö. Nu vill personalen ta över verksamheten i stället.

  • Publicerad 11:15, 30 jan 2016

Vi kände ­direkt att vi ville ta över. Vi gör det här för eleverna.

Boendecoacherna Mikael Andersson, Christopher Hugo och Simon Mellberg tar emot i de vita stenbyggnaderna en bit in längs vägen. De väntar på eleverna som snart ska dyka upp efter sina lektioner på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. Här ute på natursköna Biskops Arnö bor ett tiotal elever under veckorna och får stöd av personalen som finns tillgänglig eftermiddagar, kvällar och nätter.

– Rutiner är a och o för de här ungdomarna. Vi motiverar dem, stöttar och ordnar aktiviteter bland annat, säger Christopher Hugo.

Elevhemmet är ett LSS-boende med särskild service för barn och ungdomar som har neuropsykiatriska funktionshinder, till exempel Aspergers syndrom, autism och ADHD.

Elever från Kämpeenheten

Boendet hör ihop med Kämpeenheten på Fridegårdsgymnasiet och när det startade 2009 låg undervisningen också ute på ön, men flyttades sedan in till Bålsta. Från början hade hemmet nästan bara elever från Håbo kommun, men efterfrågan på platserna ökade från andra kommuner. 2015 beslutade socialnämnden i Håbo kommun att kommunen inte skulle driva hemmet efter den 30 juni 2016.

– Det finns inte en tillräckligt stor efterfrågan från gymnasieelever från den egna kommunen att bo på hemmet. Det är en bra verksamhet där eleverna trivs, men uppdraget från början var att driva boendet för Håbos egna elever, säger enhetschef Richard Landt, som startade hemmet för Håbo kommun.

Vill driva i privat regi

Mikael Andersson och Christopher Hugo tyckte det var synd att lägga ner och har nu istället ansökt om tillstånd från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för att få ta över verksamheten i privat regi.

– Det var en stor besvikelse när vi fick beskedet att kommunen ville lägga ner. Men vi kände direkt att vi ville ta över. Vi gör det här för eleverna, säger Christopher Hugo.

De har nu startat ett bolag, anlitat en ny föreståndare, Golbarg Yarandpour, och hon ser fram emot att dra igång verksamheten. De har dessutom fått klartecken att hyra lokalerna i två år, med möjlighet till förlängning.

– Vi ska behålla verksamheten så lik som möjligt. Men med ännu mer tät kontakt med elever och vårdnadshavare, säger Mikael Andersson.

Adam Håkansson läser teknikprogrammet på Fridegårdsgymnasiet och har bott på boendet i tre år. Från hans föräldrar i Märsta och Åkersberga skulle det bli långa pendlingsresor till Bålsta. Nu hoppas han på att kunna bo kvar.

– Det är jättebra här. Nu mår jag mycket bättre än när jag först kom hit. De peppar en att vara mer social. Tidigare ville jag inte prata med folk utan helst vara för mig själv, säger han.

Stor utveckling för eleverna

Gunnar Johansson från Sigtuna är pappa till Kristina som också bor på hemmet. De blev besvikna när de hörde att kommunen inte längre ville driva verksamheten, men tror att det skulle kunna fungera bra även i privat regi.

– Vi har märkt en stor utveckling hos Kristina, det har betytt allt för henne att bo här. Här hittar de på aktiviteter. Hemma vill hon bara sitta på sitt rum, säger han.

Nu väntar ett klartecken från IVO. Om allt går vägen kan den nya verksamheten öppnas till hösten.

Kämpes elevboende

Plats: Biskops Arnö.

För vem? Gymnasieelever på Kämpeenheten på Fridegårdsgymnasiet.

Boendetyp: LSS 9:8, Bostad med särskild service för barn och ungdomar.

Storlek: 10 platser.

Startade: 2009.

Drivs av: Håbo kommun till 30 juli 2016.

Finansiering: Håbo kommun och andra kommuner vars elever bor på hemmet.

Framtid: Företaget Kämpe AB ansöker om att ta över verksamheten.

Ny verksamhetschef på Kämpe AB: Golbarg Yarandpour.

Visa merVisa mindre

Antalet covidfall fortsätter minska i Upplands-Bro

Drygt 10 000 Upplands-Brobor har fått första sprutan. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro fortsätter minska. Siffrorna kan dock ha påverkats av ett intrångsförsök i Folkhälsomyndighetens databas.fredag 11/6 15:38

Övergivna fågelbon orsakade brand i jätteskorsten vid Bro centrum

Eon-chef: "Jag fick precis reda på att det har brunnit". Det har brunnit i den skorsten som Eon just nu monterar ner strax intill Bro centrum både igår och idag. Entreprenören på plats har själv släckt båda bränderna som orsakats av övergivna fågelbon och...fredag 11/6 12:45