Lämna din gran och bidra till ett större fiskbestånd. Det vill miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) att du ska göra på tjugondag knut. Foto: Miljöpartiet/Stockholms stad

De vill ta din julgran och kasta den i Riddarfjärden

Din uttjänta julgran kan bli ett kärleksnäste åt våra simmande vänner i Riddarfjärden.

  • Publicerad 06:30, 4 jan 2017

Det är bland annat föreningen Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen som hjälper till med projektet som miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) upplevde som en succé då det genomfördes för första gången 2016.

– Jag uppskattar det till upp emot ett hundratal personer som kom förbi med sina granar och dessutom lämnade en del restauranger in sina. Det är ett jättekul sätt att bidra till mer liv i våra vatten runt Stockholm. Dessutom serveras fika, säger hon.

Bildar konstgjorda platser

Rent praktiskt går det till så att den som vill kommer till Norr Mälarstrand nedanför Kungsholmstorg och lämnar in sin gran. Där sätts de ihop i knippen och sänks sedan ned längs med Riddarfjärden, där de så småningom bildar konstgjorda platser för fiskarnas lek.

– Granstammen är väldigt bra för just detta då den innehåller en del oljor som bevarar granen och gör att den kan ligga på botten under många år, berättar Katarina Luhr.

Efter premiäråret 2016 så dök man i somras ned och tittade om det bildats rom på de granar som man skickat ner förra året - och det hade det. Men bestånden av yngel är fortfarande lågt i Stockholms vatten.

– Det går ännu inte att se någon ökning när man provfiskar, men detta är ett långsiktigt projekt, säger Katarina Luhr som själv kommer att finnas på plats den 13 januari och kasta i årets premiärgran.

Sänk din gran till fiskarna

Var? Norr Mälarstrand

När? 13/1 klockan 08:00 – 12:00
14/1 klockan 12:00 – 15:00