De vill stoppa skyddsjakten på vargen

I Facebookgrupper organiserar sig invånare som vill rädda den så kallade Södertörnsvargen undan skyddsjakten. En metod att göra motstånd är att röra sig i områden där vargen har setts – för att göra jakten svårare.

  • Publicerad 17:49, 12 dec 2017

Facebookgruppen ”Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen!” har cirka 1 400 medlemmar. Här uppmuntras medlemmar bland annat att överklaga länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Förvaltningsrätten i Luleå hade på måndagen hittills tagit emot 89 överklaganden, uppger rätten för Mitti. Sju överklaganden kommer från föreningar, resten från enskilda.

Men motståndet mot skyddsjakten stannar inte vid formella protester. Medlemmar i Facebookgruppen är även ute i markerna för att försvåra för jägarna.

I ett öppet gruppinlägg står att gruppmedlemmar är ”ute och bevakar skyddsjägarna i syfte att ta diskussionen och genomföra skrämselåtgärder om nödvändigt, allt på ett artigt och icke-konfrontativt sätt.”

Mattias Bernhardsson, Rättevisepartiet Socialisterna i Haninge. Foto: Privat

– Vi är ute och bevakar vargens kända rutter. Många är bara ute och går med hunden. De kanske pratar högt och markerar sin närvaro för att hålla vargen borta. Vissa finns också där för att utföra specifika skrämselåtgärder, säger Mattias Bernhardsson.

Han sitter i Haninge kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och har dragit igång Facebookgruppen mot skyddsjakten.

Vad innebär det, skrämselåtgärder?

– Skyddsjägarna vet ju ungefär var vargen passerar. Men de vet förmodligen inte exakt var och när. Vi försöker att skrämma vargen när det behövs, så att jägarna inte upptäcker den, säger Mattias Bernhardsson och fortsätter:

– Jag tycker det är sjukt att ett utrotningshotat djur ska behöva sätta livet till på det här sättet. Vi tycker att länsstyrelsens beslut är felaktigt och inte baserat på fakta.

I Facebookgruppens så kallade fastnålade inlägg uppmanas medlemmar också att rapportera in felaktig information till länsstyrelsen i Stockholms om vargens rörelsemönster. Detta för att försvåra för skyddsjägarna, som enligt gruppen då ”tvingas arbeta med att sortera riktiga observationer från oriktiga.”

Att uppmana till att medvetet förse myndigheter med felaktig information – är det förenligt med hur en folkvald politiker bör arbeta?

 – Jag står för det. Det är en nödvändig del av strategin. När insatta tittar på den här frågan i framtiden är jag övertygad om att alla kommer att undra vad myndigheterna höll på med, säger Mattias Bernhardsson.

En av dem som var ute i skogen i går för att störa jakten är vargvärnare Ewa Danielsson. Enligt henne har 24 000 personer nu skrivit på protestlistan mot skyddsjakten.

 

– Jag kan väl säga att jag talar för oss alla. Vi tycker att det är fel att jaga den här vargen i Haninge, eftersom hon inte har gjort något som är skäl för skyddsjakt, säger hon till Mitt i.

– Skyddsjakt får tas till när djur dödar tamdjur och när man har försökt med alla andra medel. Den här vargen har bara gjort det hon är född till, jaga älg.

Men den här vargen ska ju också ha dödat får?

– Som jag förstått det har det hänt två gånger: Den ena gången, i Tyresta, flyttade bonden fåren till en hage där vargen var. Det här var ett misstag från hans sida. Den andra gången, i Österhaninge, var det några som skaffade får efter att vargen rört sig i området och innan de hade hunnit sätta upp rovdjursstängsel, säger Ewa Danielsson.