Gänget bakom Polmarket. Foto: Anna Z Ek

De vill sprida den polska matkulturen

Polska delikatesser som surkålsgrytan bigos, komagesoppan flaki och – såklart – hyllmeter av korvar. – Polen är ett korvland! säger Vahe Hambardzumyan som öppnat nya Polmarket i Huvudsta centrum.

  • Publicerad 15:34, 25 sep 2018

Polmarket gör verkligen skäl för sitt namn. Här är allt från Polen – från minsta lilla skokräm till tidningar och toalettpapper (finns med doft av kokosnöt och lavendel!).

Men hjärtat i butiken är såklart charkdisken. Här hittar man polska delikatesser som patéer, sylta på gristunga, fläsklägg och travar av rökta, pressade och kokta korvar.

Sylta med kyckling och gristunga.

– Polen är ett korvland! Det finns miljoner sorters korvar i Polen, varje region har sin egen sort, berättar Vahe Hambardzumyan och plockar fram sin favorit, den krakovska korven.

– Det här är den mest populära. Den är gjort på pressat kött, inte finmalda restprodukter som många andra korvar. Man kan känna att det är riktiga köttbitar i, intygar Vahe.

Har butik i Vällingby

Han öppnade butiken ihop med Agnieszka Lassner i slutet av augusti. Sedan flera år driver de Polmarket i Vällingby. Skandinaviens största polska matbutik, berättar de.

Huvudsta är rätt plats för den andra butiken, tycker Vahe.

– Det är ett litet centrum men med blandat folk. Bara i det här huset bor tre polska familjer. Men vårt mål är att ha kunder från Sverige och hela världen och sprida den polska matkulturen.

Inlagda grönsaker och specialiteter som bigos (surkålsgryta) och flaki (komagesoppa) finns på burk.

Vi botaniserar vidare bland polska piroger, burkar med sillrullar och polska chips.

Polens nationalrätt bigos, surkålsgryta, finns det förstås flera varianter av och bland hyllmeter av konserver hittar man små, små illgula lökar, kåldolmar och så flaki, komagesoppa. Kanske inget som återfinns i gemene mans skafferi, men:

– Flaki finns på varenda restaurang i Polen, alla borde prova, säger Vahe.

Hur välkänt är det polska köket i Sverige?

– Det blir mer och mer känt. Turismen till Polen ökar och många blir överraskade av vilken god mat som finns där. Sen kommer de hit och frågar vad det var de åt.

Den krakovska korven.

Chark i all ära – Polen är också känt för sina sötsaker. Elisabet Meter skär upp rejäla bitar apelsinostkaka från den manuella disken, fluffigt och sött.

Allt bakas på ett polskt bageri i södra Stockholm. Ekler är en favorit hos personalen.

– Som en svensk semla, säger Agnieszka.

Elisabet Metel i charkdisken.

Polsk ostkaka med vallmo, russin och choklad.

Nu hoppas gänget sprida sin matmission.

– Vi ger gärna tips på hur man lagar polsk mat. Den polska mattraditionen är jättegammal och vill att fler upptäcker den, den är värd det! säger Vahe.