TRÄNINGSSUGNA. Stora Essinge-bor vill kolla på möjligheterna att samla in pengar till ett utegym. Tove Nackstad, trea från vänster, är initiativtagare. Foto: Mats Zachrisson

De vill skramla till ett utegym på Stora Essingen

Stora Essingen ska få ett utegym – men frågan är bara när då stadens pengapåse inte räcker. Nu tänker ö-bor som tröttnat på att vänta försöka ro finansieringen iland själva.

  • Publicerad 09:19, 6 maj 2020

Tove Nackstad, som håller i gruppträning på ön, är en av flera som lagt medborgarförslag om utegym på Stora Essingen. För tre år sedan fick hennes förslag tummen upp av stadsdelen, som pekade ut Stora Essinge IP som bästa platsen. Idrottsplatsen basar idrottsförvaltningen över men tillsammans med stadsdelen skulle de jobba för att få till ett utegym ”inom de närmsta åren” hette det. Men än finns inget gym.

Stadsdelen hänvisar till idrottsförvaltningen som meddelar att platsen fortfarande finns med på deras behovslista och passar bra för ett gym. Men – det finns inga pengar att bygga för.

– Jag tycker det är lite tråkigt, det blir en förtroendekris om man lämnar medborgarförslag som godkänns men sedan händer inget, säger Tove.

Nu har hon börjat undersöka om det går att dra in pengar själv för att få gymmet på plats genom så kallad crowdfunding, och har inlett en kontakt med en representant för Essinge IK som gillar idén.

Enligt Sophie Dahlberg på idrottsförvaltningen beräknas ett utegym, beroende på storlek såklart, kosta cirka en miljon kronor. Finansiering via crowfunding har de aldrig gjort meddelar hon och att de skulle i såna fall ”behöva titta på förutsättningarna för det”. Summan låter hög enligt Tove, som annars hoppas att även en insamlad delsumma kan hjälpa staden att hitta budgetutrymme, något hon nu ska jobba för.

– Det känns som att det inte behöver handla om de summorna. Men det är positivt att de åtminstone inte säger blankt nej. Nu är det viktigt att ta fram en offert så vi kan ta reda på om det är görbart, säger Tove.