MÖTE. Odlingslotten ska bli en träffpunkt hoppas Anette Larsson, integrationsstödjare på Ekerö kommun, och Karin Gustafsson, integrationssamordnare på Ekerö pastorat. Foto: Privat

De vill skapa mötesplats för odlare

En kolonilott i Tranholmen ska bli en ny mötesplats för de som inte längre kan gå till språkkaféer och öppna verksamheter. Det hoppas kommunen och Ekerö pastorat som satte spaden i marken förra veckan.

  • Publicerad 17:04, 4 maj 2020

En odlingslott vid Tranholmen ska bli en gemensam trädgård. Det var Anette Larsson, som är integrationsstödjare på Ekerö kommun som kom med idén om att skapa en alternativ mötesplats utomhus.

– Vi tänker oss att det ska bli en träffpunkt. En liten lott att mötas på över en kopp kaffe, där vi kan umgås utomhus, odla tillsammans och träna svenska, säger hon.

Hon kontaktade Ekerö pastorat och tillsammans med dem hyrde de nu en 100 kvadratmeter stor odlingslott i Sjöängens trädgårdsförening.

– Det är ett jättebra alternativ till de verksamheter vi stängt ner för att begränsa coronasmittan. Utomhus kan vi ju fortfarande umgås på ett säkert sätt, säger Karin Gustafsson, integrationssamordnare på Ekerö pastorat.

Flera spadar har donerats från hjälpsamma Ekeröbor och förra veckan kunde det första spadtaget i den gemensamma odlingen tas.

– Vad vi kommer odla beror på vad deltagarna vill göra. Det blir ett småskaligt projekt där formen och odlingen får växa fram utifrån önskemål och kunskap bland de som vill vara med, säger Karin Gustafsson.

Plantor från odlingsgrannarna

De andra odlarna där kommunen och kyrkan hyr lotten har också erbjudit sig att dela med sig av försådda små plantor till sina nya odlingsgrannar.

– Det är så mycket som är tufft när man kommer ny till Sverige. I den situationen kan det här kännas som hemma och en möjlighet att kunna dela med sig av sin kunskap. Det kan bli roligt och lustfyllt, säger Anette Larsson.

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45

Flera hundra väntas till kyrkorna

Nyheter Helg. Allhelgona särskilt viktigt i år. Årets kanske största kyrkliga helg, sett till antalet besökare, är på ingång. I år blir allhelgona särskilt viktig, tror Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde på Ekerö.torsdag 22/10 11:12

Toppar insamling med bullar

Nyheter Driv. Färingsöbo bidrar stort till Världens barm Snacka om engagemang. Färingsöbon Mikael Gustavsson, 57, är den privatperson som i år har samlat in mest till hjälporganisationen Världens barn.tisdag 20/10 11:35