MÖTE. Odlingslotten ska bli en träffpunkt hoppas Anette Larsson, integrationsstödjare på Ekerö kommun, och Karin Gustafsson, integrationssamordnare på Ekerö pastorat. Foto: Privat

De vill skapa mötesplats för odlare

En kolonilott i Tranholmen ska bli en ny mötesplats för de som inte längre kan gå till språkkaféer och öppna verksamheter. Det hoppas kommunen och Ekerö pastorat som satte spaden i marken förra veckan.

  • Publicerad 17:04, 4 maj 2020

En odlingslott vid Tranholmen ska bli en gemensam trädgård. Det var Anette Larsson, som är integrationsstödjare på Ekerö kommun som kom med idén om att skapa en alternativ mötesplats utomhus.

– Vi tänker oss att det ska bli en träffpunkt. En liten lott att mötas på över en kopp kaffe, där vi kan umgås utomhus, odla tillsammans och träna svenska, säger hon.

Hon kontaktade Ekerö pastorat och tillsammans med dem hyrde de nu en 100 kvadratmeter stor odlingslott i Sjöängens trädgårdsförening.

– Det är ett jättebra alternativ till de verksamheter vi stängt ner för att begränsa coronasmittan. Utomhus kan vi ju fortfarande umgås på ett säkert sätt, säger Karin Gustafsson, integrationssamordnare på Ekerö pastorat.

Flera spadar har donerats från hjälpsamma Ekeröbor och förra veckan kunde det första spadtaget i den gemensamma odlingen tas.

– Vad vi kommer odla beror på vad deltagarna vill göra. Det blir ett småskaligt projekt där formen och odlingen får växa fram utifrån önskemål och kunskap bland de som vill vara med, säger Karin Gustafsson.

Plantor från odlingsgrannarna

De andra odlarna där kommunen och kyrkan hyr lotten har också erbjudit sig att dela med sig av försådda små plantor till sina nya odlingsgrannar.

– Det är så mycket som är tufft när man kommer ny till Sverige. I den situationen kan det här kännas som hemma och en möjlighet att kunna dela med sig av sin kunskap. Det kan bli roligt och lustfyllt, säger Anette Larsson.

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03