Skolans förhoppning är att de gratis samtalen ska leda till att människor möts, oavsett föreställda gränser så som kön, ålder och sexualitet.

– Tanken är att det är elevstyrt, det är också tanken bakom en folkhögskola. Det bygger på att eleverna ska känna att de gör skillnad, säger studenten Anna Mattos.

Sanaa Jallouli, en annan elev, fyller i:

– Vi ska ha event tre, fyra gånger per termin. Varje event fokuserar på en sak.

Konsertinslag

En utgångspunkt i snacken är demokrati. Då skolan arbetar med hållbarhetsfrågor blir även detta en gemensam nämnare i samtalen.

Men även ordet har en begränsning, säger skolans rektor Jenny Kimming:

– När det gäller miljöforskning är det tydligt att det är lite svårt att genom ord få fram vikten av att vi behöver förändra vår livsstil.

Därför blir konsertinslag med skolans elever ytterligare en uttrycksform i samtalen. Till premiären den 18 november klockan 18 har dessutom poeten Daniel Boyacioglu bjudits in. Han ska läsa dikter samt tala om ordets och kulturens vikt i en demokrati.

Hoppas på hopp

När det om några månader är Anna och Sanaa som ansvarar för evenemanget är planen att bjuda in politiker. Återigen för att uppmuntra till samtal, snarare än debatt.

– Det är inte syftet att komma fram till vad som är rätt eller fel, utan att sätta i gång en tankegång, säger Anna Mattos.

Hon hoppas att deltagarna går därifrån med "en känsla av upprymdhet och hopp".

– Kanske att man har lärt sig något av andra människors erfarenheter och fått andra perspektiv på saker; att man gör något viktigt och är en del av något större.

Mer information om samtalen finns på skolans hemsida.