Konstpedagog Rebecka Walan hjälper filmgänget att hitta inspiration inför upp uppdraget. Foto: Anna Alexandersson

Alexander Gustafsson Silfverhammar och filmgänget närstuderar Åkersbergas fontänkonst. Foto: Anna Alexandersson

De vill skapa filmmagi för äldre

Deras sommarjobb är att teleportera äldre raka vägen från soffan till Siaröfortet. Eller till midsommarfirandet vid Ekbacken. – Vi behöver alla adrenalinpåslag, säger Charlotte Carlsson på Film Stockholm, om projektet där ungdomarnas virtual reality-filmer ska användas inom äldrevården.

  • Publicerad 05:46, 21 jun 2018

De åtta ungdomarna i Åkersberga ska alltså inte bokstavligen teleportera några pensionärer utan istället filma med så kallad virtual reality-teknik (VR). Filmerna ska ge tittare, som bär speciella VR-glasögon, en upplevelse av att kunna röra sig runt på den filmade platsen.

– Det ska bli kul för VR är så nytt. Det har ju används mest för spel tidigare och det blir kul att göra dokumentär, säger Alexander Gustafsson Silfverhammar om det udda sommarjobbsuppdraget.

Äldre vill ha spänning

Film Stockholm, som drivs av Stockholms läns landsting, har i ett tidigare pilotprojekt i Södertälje testat att visa film genom VR-glasögon som en slags reaktionsaktivitet för äldre (Missa inte youtube-klippet). När deltagarna digitalt fick träffa lemurerna på Skansen var reaktionerna positiva både från vårdpersonal och de äldre, enligt Charlotte Carlsson, som samordnar kultursommarjobb på Film Stockholm.

– I början gjorde vi ganska försiktiga filmer, men de äldre har efterfrågat mer spänning.

Teknikens under förflyttar

Förhoppningen är att äldre som inte längre har ork att ta sig ut genom teknikens under kan ta del av upplevelser både med på kropp och knopp. Genom att ta på sig VR-glasögonen förflyttas de till händelsernas centrum och kan även förhöja känslan genom att känna på föremål samtidigt.

Tre filmplatser ska ungdomarna i Österåkers kommun dokumentera under några intensiva veckor. Tittarna ska sedan kunna förflytta sig till Siaröfortet, fira midsommar på Ekbacken och uppleva skulpturerna längs Åkers kanal.

Mycket research inför

För att förbereda sig inför filmuppdraget fick ungdomarna häromdagen en guidad tur av konstpedagog Rebecka Walan från Stockholms läns museum.

– Alla skulpturer är gjorda för att gå runt, förklarar Rebecka Walan när gruppen tittar på Ulrica Hydman Valliens totempåle i Åkersberga centrum.

Maria Söderlund berättar att Österåkers kommun också har anordnat seminarier ihop med personal inom äldrevården inför projektstarten.

– Idén till att film midsommarfirandet kom från arbetsterapeuterna, berättar Maria Söderlund, kultursekreterare på Österåkers kommun.

Kommunen satsar på filmkonsten

För Österåkers kommun har filmskapande som kulturform blivit något av en profil. Till hösten är tanken att alla olika filmprojekt, information och material från dessa, ska samlas på den gemensamma hemsidan ”Film i Österåker”.

”Om du kan låna filmteknik kan du utveckla din talang”

Maria Söderlund tipsar också om att kommunen lånar ut utrustning för den som själv vill skapa film.

– Alla kan filma med mobilen. Men vår tanken är att om du kan låna filmteknik på olika nivåer kan du utveckla din talang, säger hon.

Vill jobba med film

Matilda Markén, som ingår i filmgänget, ser fram emot sitt nya sommarjobb.

– Jag är väldigt intresserad av film. Det är troligen någon som jag vill jobba med i framtiden.