Karin Sigge (till vänster) och Annika Engström är två av initiativtagarna till Arbetsplats Mälaröarna. Foto: Lo Varg

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.

  • Publicerad 11:47, 5 jun 2020

Vi ville skapa en mötesplats för arbetsgivare och arbetstagare lokalt på Mälaröarna.

Idén om att skapa en mötesplats för lokala arbetsgivare och jobbsökande på Mälaröarna föddes när det lokala kvinnliga företagarnätverket Selma hade årsmöte den tredje mars. Några av deltagarna diskuterade gymnasielagen från 2018, som innebär att nyanlända ungdomar måste ha en fast anställning inom sex månader efter studenten för att få permanent uppehållstillstånd och inte utvisas från Sverige.

– Sex månader efter studenten måste de ha ett jobb. Det är ofta svårt med tanke på att sex månaders provanställning är praxis, säger Karin Sigge, som är HR-konsult och en av sex initiativtagare.

De ville hitta en lösning och det resulterade i Arbetsplats Mälaröarna. Först var tanken att hjälpa just ensamkommande ungdomar, men initiativet riktar sig nu till alla som söker jobb.

Eftersom jobben som förmedlas finns på Mälaröarna vänder de sig främst till de som bor här, men även arbetssökande som inte bor i kommunen får söka.

– Vi ville skapa en mötesplats för arbetsgivare och arbetstagare lokalt på Mälaröarna och det handlar om riktiga jobb på hemmaplan, säger Karin Sigge.

På sajten går det att lägga upp lediga jobb eller registrera vad man letar efter för arbete. Jobben är av blandad karaktär, för vissa krävs högre utbildning och för andra räcker gymnasiekompetens.

Grundarna av initiativet finns med som stöd för de som söker jobb. De håller även på att starta upp ett mentorskapsprogram för att öka utveckling och attraktion på arbetsmarknaden.

– Det kan vara pensionärer som vill bidra med sina erfarenheter från arbetslivet till personer som kanske är nya på arbetsmarknaden. Eller så kan en äldre gymnasieelev guida någon yngre, säger hon.

Karin Sigge hoppas nu att fler ska få upp ögonen för initiativet.

– Vi brinner för att skapa nytta. Det här kan underlätta vardagen och minska pendlingen vilket är bra för miljön. Det känns så himla roligt, säger hon.

Startade i mars

Projektet startades i mars och drivs ideellt av sex Mälaröbor.

Det kostar inget att annonsera eller söka jobb på sajten.

Just nu ligger fem jobb ute: Takläggning, barnvakt, anläggningsarbete, timvikarie på skola och sommarvikarie inom vård.

Visa merVisa mindre

Så klarar sig Ekerö centrum i pandemin

Nyheter Överlever tack vare support från Ekeröborna Hur mår egentligen butikerna i vårt centrum? Mitt i tog en runda för att se hur de klarar sig i pandemin.måndag 30/11 16:56

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22

Ekeröborna: Så påverkas Mälaröarna av förbifarten

Nyheter ✓"En av anledningarna till att vi flyttade hit" ✓"Kommer avlasta trafiken" Hur påverkas Mälaröarna när förbifarten är klar? Mitt i har ställt frågan till flera Ekeröbor.torsdag 26/11 16:11