Planlöst. Kollektivhus, ateljéer eller vandrarhem? Vänsterpartisterna Sandra Lindström och Kerstin Scheutz ser flera möjligheter för Huvudsta Gamla skola och en rad andra byggnader som står helt eller delvis tomma i Solna. Foto: Stefan Källstigen

De vill skaka liv i Solnas tomma hus

13 av kommunens lokaler står tomma, däribland en gammal skola, villor och förskolor. Slöseri, anser Vänsterpartiet som nu kräver att byggnader rustas upp och börjar användas.

  • Publicerad 07:00, 25 jun 2021

Tyvärr har äldre byggnader ofta svårt att uppfylla kraven

En bedagad skönhet kanske man kan kalla den gamla skolan från 1909 i korsningen Storgatan/Huvudstagatan.

Pampig med sin rymd och väldiga fönster, men eftersatt.

– Jag hade slöjd här inne på 60-talet. Jag minns att det var väldigt fina lokaler. Nu är det många som undrar varför det står tomt, säger Kerstin Scheutz, fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet .

Senaste hyresgästen var Kulturskolan som flyttade ut 2017.

Nu används den då och då som övningslokal för polisen. Men vad Solna vill med den gamla skolan är oklart.

– Det är ett väldigt talande exempel på fina byggnader i Solna som bara står och förfaller och som det inte finns några planer för, säger oppositionsrådet Sandra Lindström (V).

13 tomställda lokaler

Partiet vill nu väcka liv i byggnader som ägs av kommunen men som helt eller delvis står öde. En lista med 13 lokaler har tagits fram.

Vad gäller den gamla skolan finns idéer.

– Man kan göra det till ett kollektivhus för pensionärer. Ett Folkets hus eller varför inte vandrarhem? säger Kerstin Scheutz.

– Byggnaden har sina begränsningar. Men det finns exempelvis behov av konstnärsateljéer och studios i Solna, säger Sandra Lindström.

Dåligt för miljön

De anser att det är dumsnålt att låta lokaler stå tomma, och dåligt för miljön att bygga nytt istället för att renovera.

– Vi ser gång på gång hur byggnader inte underhålls och döms ut, tänk på ladugården på Överjärva eller Tallbackaskolan. Det kostar att rusta, men också att bara låta hus stå – ju längre tid desto dyrare, säger Sandra Lindström.

Men vad kan man göra med gamla vattenskadade förskolor?

– Det vet vi inte. Det vi vill är att man utreder lokalernas skick och sen vad som faktiskt kan göras. I flera fall har man inte ens koll på skicket. Några byggnader kanske man rentav bör riva.

Med på listan finns Bergmarkska villan i Hagalund som står tom trots att flera föreningar velat hyra in sig.

Gula Villan i Råsunda, som Vänsterpartiet anser skulle passa för fritidsklubb, och rödingarna på Överjärva.

För dem finns en idé om ett järnvägsmuseum men arbetet går för trögt, tycker de.

– Husen har fått en permanent plats men saknar både avlopp och el. Vad är poängen med att bara låta de stå där? säger Sandra Lindström.

Dyrt och krångligt

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) säger att Solnas tomma hus har olika utmaningar. Ofta rör de tillgänglighet.

– Det är ett dubbeleggat svärd, tyvärr har äldre byggnader ofta svårt att uppfylla kraven och det kan vara både väldigt dyrt och krångligt att anpassa dem till dagens byggregler.

Det är fallet med Huvudsta Gamla skola.

– Det kanske kostar några miljoner att sätta in en hiss i en byggnad som inte har det, men det handlar också om att göra det på ett respektfullt sätt. Det kan finnas fler byggtekniska begränsningar. I dagsläget finns tyvärr inget konkret förslag på användningsområde för skolan.

Han uppmanar ändå den som är intresserad av en tom lokal i Solna att höra av sig.

– På flera håll har kulturbyggnader börjat användas, som Villa Odin i Hagalund som hyrs ut till Cykelköket. Sunnanskolan är ett annat exempel där vi fick en förfrågan som gick att lösa, nu hyrs ett våningsplan ut till en gymnasieskola. I många fall är det nog inte tjänstemän och politiker som är bästa idésprutorna, jag tar gärna emot idéer och skickar dem vidare till fastighetsavdelningen som reder ut om de är tekniskt och ekonomiskt görbara.

Obrukat. Byggnader står och förfaller i Solna, menar Sandra Lindström och Kerstin Scheutz (V), som vill att de rustas och börjar användas. (ETTABILD?). Foto: Stefan Källstigen

Här står det tomt

Bergmarkska villan, Furugatan. Dåligt skick och kräver upprustning om den ska hyras ut. Inte godkänd för verksamhet idag, ej heller som bostad pga närheten till järnvägen.

Förskola, Blomgatan. Vattenskadad och tom.

Förskola, Solgatan. Tom men ny förskola ska byggas på platsen.

Huvudsta gamla skola, Storgatan. Används som övningslokal för polisen.

Gula Villan, Stråkvägen. Kräver översyn av brandskydd och tillgänglighet samt radonmätning för att tas i bruk.

Hannebergs parklek, Hannebergsgatan. Står tom. Skick behöver utredas.

Mittpunktens öppna förskola, Hjortstigen. Tom, men delar av byggnaden används för slöjd.

Rödingarna, 2 stycken, Kolonnvägen. Flyttades ifjol till Överjärva gård. Planen är att dra in el. Användning ses över.

Sockerbiten & Fritids, Regementsgatan. Viss vakans i lokalerna.

Tärnans förskola, Sjövägen. Tomställd.

Villa Kraus, Kraus väg. Villa som anses ha stora begränsningar för användning.

Motorborgen, Johan Enbergs väg. 1 200 kvm vakans + tom verksamhetslokal.

Fakta: Solna stad

Visa merVisa mindre