Under torsdagen lämnade Anders Österberg in medborgarförslaget till politikerna i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Foto: Mostphotos

De vill se minneslund för pandemins offer i Järva

Ett monument för coronapandemins offer – det vill hjälporganisationen Järvahjälpen se bli verklighet. Under torsdagen lämnades medborgarförslaget in till Stockholm stad. – Det finns behov av att samlas och sörja redan nu, säger Anders Österberg som står bakom förslaget.

  • Publicerad 05:01, 17 jul 2020

Under torsdagsförmiddagen lämnade grundaren av Järvahjälpen – Anders Österberg – in ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden i Järva.

”Coronapandemin har slagit hårt mot Järva. Hårdare än vad någon av oss boende här hade kunnat räkna med. Det är många av oss i Järva som själva drabbats av covid eller känner folk som har drabbats hårt eller gått bort. Detta gäller i princip för de flesta som bor runt hela Järvafältet,” går det att läsa i förslaget.

Anders Österberg är riksdagsledamot och grundare av Järvahjälpen. Foto: Pekka Pääkkö

Det är Järvahjälpen-profilerna Anders Österberg, Galina Monsalves, Esme Güler och David Persson som undertecknat förslaget. De vill att en minneslund ska, i likhet med statyn i Akalla över de som fallit offer för gängvåldet, hedra offren men också för att minnas hur covid-19 slog till mot Järva.

Varför kommer det här förslaget nu?

– Det finns behov av att samlas och sörja redan nu, även om pandemin inte är över. Behovet kommer vara fortsatt stort framåt för att Järvaborna ska orka gå vidare, säger Anders Österberg till Mitt i och tillägger:

– Ett politiskt beslut tar alltid tid, det är ett trögt maskineri, så det kommer ta tid innan förslaget blir verklighet.

Anders Österberg är även politiskt aktiv och riksdagsledamot för Socialdemokraterna.