”Vad kul vi hade vid Kampementsbadet i går kväll.”

Det var rubriken till den bild som Gärdetbon Göran Sachs nyligen skickade in till Mitt i. Ett stenkast från badet låg flaskor och pappmuggar lämnade på marken. En inte helt ovanlig syn för den som tar en promenad en tidig morgon.

Mitt i stämmer träff med Göran Sachs och Shivesh Tiwari, parkskötare för Grön stad.

De är rörande överens om att all typ av nedskräpning borde kunna bötfällas – även fimpar – och att böterna ska utfärdas direkt på plats.

– Om polisen, trygghetsvandrare och ordningsvakter i större omfattning skulle säga till dem som skräpar ner och om böter snabbt kan ges så skulle nog fler plocka upp, säger Göran Sachs.

Han tycker dock att det i huvudsak är snyggt vid Kampementsbadet.

– Men vissa dagar kan det vara värre, som efter nationaldagen. Det kan ligga fimpar, portionssnus, ölburkar och kartonger, säger han.

Flera gånger

Det finns dock områden i närheten som är ännu skräpigare, enligt Shivesh Tiwari.

– Humlegården, Tessinparken och Londonparken är värre, dit åker vi flera gånger per dag. Här vid Kampementsbadet brukar det räcka med en gång om dagen, säger han.

Han har arbetat med parkförvaltning i snart sex år. Först på Norrmalm och de senaste två åren på Östermalm.

– Det är lättare på Norrmalm där det finns det bigbelly. Det är soptunnor som lyser rött när de är fulla.

En del skräp är värre att plocka upp än annat.

– Att plocka upp från trasiga papperskorgar där fåglarna har varit är mindre kul.Shivesh bror Keshav Tiwari, parkförvaltare på Grön stad, säger att på Gärdet är det mest problem med skräp just vid badet.

Studenter skräpar ner

– Mängden skräp beror på vilka dagar det är. Nu har det varit studenter med konfetti och det har blivit mycket plockstädning.

Grön stad städar åt staden varje dag. Gärdet är en del av den dagliga rundan.

– Det är inte alltid våra rutiner räcker. Nedskräpningen kan ju ske på kvällen, är vi där nästa eftermiddag har flera hunnit gå förbi redan.

Under pandemin är det fler som är ute i parkerna och staden har ökat städinsatserna.

– Är det extra mycket skräp som tar mer tid att plocka så tar vi foton och skickar in. Vi dokumenterar varför städningen har tagit längre tid.