Omröstning. Ett privat initiativ för att få till en folkomröstning om ett tiggeriförbud i Järfälla har dragit igång. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

De vill se en folkomröstning om tiggeri i Järfälla

Frågan om tiggeriförbud har varit uppe på tapeten flera gånger i Järfälla. Nu drivs frågan att få till en folkomröstning om ett lokalt förbud. Men om det kommer att bli av är ovisst.

  • Publicerad 16:20, 5 sep 2019

I flera kommuner runtom i landet har olika former av tiggeriförbud införts de senaste månaderna. Och flera närliggande kommuner, som Täby och Danderyd, ser nu över möjligheterna för ett förbud.

För Järfällas del la Sverigedemokraterna en motion i kommunfullmäktige i början av året om ett tiggeriförbud, som än så länge inte har behandlats.

Även Moderaterna i Järfälla la en motion om att införa ett tiggeriförbud under hösten 2017, men det blev inget av det. Moderaterna är fortfarande för ett förbud, men har tidigare i år meddelat att Alliansen är överens om att inte införa ett förbud den här mandatperioden. Det gör att det saknas stöd i kommunfullmäktige.

Jobbar för folkomröstning

Men det finns de som vill se att kartan ritas om. Järfällabon Fredrik Grufman, som administrerar Facebookgruppen Varning i Järfälla, jobbar för att få i slag en folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla, och samlar nu in underskrifter.

– Jag och andra upplever att tiggeriet för med sig massa olägenheter, framför allt bosättningar och nedskräpning i skogar runtom i Järfälla. Att någon sitter utanför en butik och säger hej spelar väl ingen roll egentligen, men den passiva insamlingen genererar anda saker, och kan finansiera kriminell verksamhet, säger Fredrik Grufman.

Polisen ser dock ingen direkt koppling mellan tiggeri och kriminell verksamhet i Järfälla, säger de i en intervju med JärfällaDirekt.

Men vad är då oddsen för att en folkomröstning ens blir av, om nu alla namnunderskrifter som krävs skulle komma på plats? Minst tio procent av alla röstberättigade i kommunen, alltså runt 5 500 personer, behöver skriva under inom ett halvår, för att kommunfullmäktige ska ta ställning till en folkomröstning. Och även om de säger ja, blir resultatet av en omröstning bara rådgivande.

Fredrik Grufman tror inte att det är några problem att få ihop de namn som behövs, och menar att en folkomröstning är den enda vägen att gå för att eventuellt kunna få till ett tiggeriförbud.

– Tiggeriproblemet i Järfälla har varit omfattande under en längre tid. Det här är den sista utvägen för folket att drämma näven i bordet när politiker inte lyssnar på vad folk vill. Om folkomröstningen blir av och folk röstar ja, men politikerna inte inför ett tiggeriförbud, kommer det nog straffa sig i nästa val.

"Tendens att splittra"

JärfällaDirekt har bett alla partier i Järfällas kommunfullmäktige att svara på frågan om de skulle släppa igenom en eventuell folkomröstning om tiggeriförbud (alla svar läser du här).

Fem partier svarar att de kommer att ställning till frågan om den kommer upp på bordet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger klart nej till att släppa igenom en omröstning, medan Sverigedemokraterna är positiva. I nuläget är det alltså svårt att säga om en folkomröstning kan bli av, förutsatt att de underskrifter som behövs samlas in.

Jon Nyhlén är doktor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och tycker sig se att antalet folkomröstningar ökar i landet, och pekar på att det finns återkommande för- och nackdelar som dyker upp i frågan.

– Vissa hävdar att det är ett sätt att utmana den representativa demokratin, där principen är att vi väljer representanter som fattar beslut i vårt ställe. Andra menar att det är ett sätt att öka demokratin när invånarna direkt får tycka till i olika sakpolitiska frågor, säger Jon Nyhlén.

En risk som kan finnas är att det skapar polarisering, liksom att politikerna kanske inte ens följer resultatet från omröstningen.

– Folkomröstningar har en tendens att splittra människor. De som drivit en viss linje kan uppleva besvikelse om det inte blir som de vill, och det kan uppstå en svekdebatt gentemot politiker. Från politikens håll måste man vara tydlig med att det är rådgivande. Det finns också en överhängande risk att politikerna faktiskt inte lyssnar på folkomröstningen, säger Jon Nyhlén.

Ska det till en folkomröstning om tiggeriförbud, eller ska politiker sköta det här på egen hand?
 

Neha Bhasin, Barkarbystaden. "Jag tycker att politikerna borde sköta det. Här i Barkarbystaden tycker jag inte att det är en så jättestor grej." Foto: Mikael Andersson

Birgitta Nilsson, Jakobsberg. "En folkomröstning, tycker jag. Politikerna gör väl inget åt det där." Foto: Mikael Andersson

Olle Sandqvist, Viksjö. "Politiker ska ha så bra kontakt med sina väljare att de känner och vet vad de vill." Foto: Mikael Andersson

Så funkar en folkomröstning

Om minst 10 procent av de röstberättigade begär en folkomröstning måste kommunfullmäktige ta beslut om det ska hållas eller inte. Underskrifterna måste vara insamlade under en sexmånadersperiod för att räknas som giltiga. Om två tredjedelar av ledamöterna röstar nej, blir det ingen folkomröstning. En folkomröstning i en kommun är rådgivande.

Källa: Riksdagen

Det här säger Järfällas lokala regler om pengainsamling

"12 § Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning. När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs inte tillstånd"

Källa: Järfälla kommuns lokala ordningsföreskrifter