Kransenbon Fredrika Tidermark och Elsa Sundell, som driver bageriet Gunnel & Ruth, vill göra Midsommarparken till en finare plats. Foto: Sacharias Källdén

De vill sätta händerna i jorden i slitna Midsommarparken

Engagerade Kransenbor vill förvandla Midsommarparkens nedtrampade gräsytor till en välskött park med odlingar och mötesplatser. Nu hoppas de få ett brukaravtal med staden.

  • Publicerad 11:30, 16 apr 2021

Vi vill visa hur man kan ge jorden något tillbaka, i den här parken.

Kransenbon Fredrika Tidermark älskar att gå runt i sitt område, med hunden i koppel och babyn i en bärsjal på magen. Men hon vill inte bara promenera – hon vill också bidra till sin hemtrakt. Därför har hon startat Facebookgruppen Midsommarparkens vänner. Syftet är att samla engagerade grannar och tillsammans lyfta parken, som utöver lekparken mest består av nedtrampat gräs.

– Den här parken är inte omsorgsfullt omhändertagen. Den skulle kunna bli så mycket finare om vi som bor här fick sköta den. Det skulle också skapa en bra gemenskap, säger hon.

Mitt i träffar Fredrika Tidermark i Midsommarparken en lite kulen aprildag då naturen står på vänt. Elsa Sundell, som driver bageriet Gunnel & Ruth i parkens ena hörn, sluter också upp. De två är drivande i nätverket, som nu har över 60 medlemmar.

– Som det är i dag skyndar sig folk förbi den här parken. Det är så synd. Det skulle kunna vara en plats att umgås på. Odling är en viktig del men jag kan också tänka mig picknickbänkar där människor kan slå sig ner, säger hon.

Gräset är hårt slitet i Midsommarparken, som ligger mitt emot tunnelbanans entré. Foto: Sacharias Källdén

Kan få brukaravtal

Midsommarparkens vänner har inlett en dialog med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, som har ansvaret för parkens skötsel. Målet är ett brukaravtal. Det är ett avtal mellan staden och privatpersoner som får möjlighet att sköta delar av parker, oftast genom stadsodling.

– Brukaravtal är bra eftersom det gör att människor känner större ansvar för marken i sitt område. När ett område är välskött ökar det också tryggheten och minskar nedskräpningen, säger Linda Palo, avdelningschef för Samhällsplanering och intern service.

"Risk för privatisering"

Men om det blir ett avtal om Midsommarparken är ännu inte klart. Fredrika Tidermark och Erika Sundell vill helst att gruppen får sköta hela parken men till det är Linda Palo skeptisk.

– Vi kan inte släppa driften av en hel park till privatpersoner. Även om det inte är syftet finns det risk för privatisering. Människor som inte är med i gruppen kan känna att parken inte är för dem. Det finns också risk för att invasiva arter kommer in. Däremot kikar vi på om det finns möjlighet till ett brukaravtal i en mindre del av parken, säger hon.

Fredrika Tidermark och Elsa Sundell betonar att själva syftet är att alla ska känna sig inbjudna till parken och att ge utrymme till många olika idéer. De vill också stärka människors självkänsla.

– I dag har en sjuk självbild fått fäste hos många om att vi människor bara sabbar vår jord. Vi vill visa hur man kan ge jorden något tillbaka, i den här parken, säger Fredrika Tidermark som har en utbildning i ekologisk odling.

"Det här är min park men jag är aldrig här. Den är för dåligt skött", tycker Kransenbon Helena Törnblom och får medhåll av grannen Eva J.Tufan. Både har gått med i Midsommarparkens vänner. Foto: Sacharias Källdén

Vill se odlingar

Medan vi pratar sluter flera andra Kransenbor upp. En av dem är Eva J.Tufan som bott vid parken sedan 1992.

– Den här parken är en skamfläck – torr, gles, skräpig och med rabatter som varit nertrampade i åratal. Därför har jag gått med i gruppen. Jag skulle gärna se odlingar här, säger hon.

Fredrika Tidermark berättar hur hon skulle vilja arbeta med rabatten med träd, längs parkens sida. Foto: Sacharias Källdén

Cirka 60 har anslutit sig till gruppen

Aktuella: Fredrika Tidermark och Elsa Sundell är drivande i nystartade nätverket Midsommarparkens vänner, med drygt 60 medlemmar. Kanalen är Facebook.

Mål: Att få sköta om hela eller delar av Midsommarparken, till exempel genom odling av blommor, växter och bärbuskar. Idén är att parken ska bli en välkomnande plats för alla.

Hopp om avtal: Hoppet är att få till ett brukaravtal med staden i vår. Det troliga är i så fall ett avtal om att sköta en av trädrabatterna, som omger parken. Fredrika Tidermarks idé är att skapa blomsterkantade gångvägar där, så att marken inte blir så upptrampad.

Visa merVisa mindre