Samlade. Emelie Raine, Iren Bakkerud, Fredrik Zandrén, Anders Rosenquist af Åkershult och Aline Anckarman träffades nyligen på O´Learys för att följa kommunfullmäktige. Foto: Privat

De vill sända Ekerös kommunfullmäktige på lokal sportbar

Sport och politik hör inte ihop menar många. Miljöpartiet i Ekerö vill däremot blanda de två världarna i demokratins tecken. Nyligen lanserade de idén direktsänd kommunfullmäktige – på lokal sportbar.

  • Publicerad 11:47, 19 nov 2021

Det är viktigt att tänka på hur vi gör politik relevant och hur vi pratar om politik

Under pandemin har kommunfullmäktige hållits digitalt. Därmed har väljarna kunnat se mötet på distans. Inför sammanträdet den 9 november fick Iren Bakkerud, Miljöpartiets politiska sekreterare och ersättare i fullmäktige i Ekerö kommun, en idé.

– Jag kom på att eftersom vi har haft digitala möten skulle vi kunna sända dem på storbild på O'Learys, säger hon.

Sportbaren i Jungfrusund nappade.

– Vi har öppet för alla och det händer att vi visar annat än sport. Vi har så många olika tv-apparater, säger Javier Moina, hovmästare.

Tanken är att göra kommunpolitik mer tillgänglig och samtidigt mötas över partigränserna och diskutera lokalpolitik. Iren Bakkerud skapade ett evenemang på Facebook som flera lockades av.

– Det är viktigt att tänka på hur vi gör politik relevant och hur vi pratar om politik.

Fick följa på radio

Hon känner att politiska frågor lätt fastnar i kommunhuset eller i kommunfullmäktiges sammanträdeslokal Mälarökyrkan i stället för att ta sig till mer publika miljöer.

– Det är där vi borde vara hela tiden. Vi är ju representanter för folket, säger hon.

Men eftersom senaste fullmäktige arrangerades som fysiskt möte och inte filmades gick planen inte att genomföra. I stället samlades ett gäng på sportbaren för att följa sammanträdet på radio.

En punkt på dagordningen var en interpellation om klimatanpassningsåtgärder. Det lockade Färentuanbon Aline Anckarman. Hon engagerar sig för bland annat klimat- och framtidsfrågor, men är inte partipolitiskt aktiv.

– Jag önskar att fler vill prata lokalpolitik. Det handlar allt från skolmat till hur det nya torget ska bli, säger hon.

Aline Anckarman ser idén som ett bra sätt att bredda intresset.

– Men jag har tänkt att man även kan ha det på Ölsta folkets park. Allt behöver inte vara så centrerat till Ekerö. Många frågor rör Adelsö eller norra Färingsö.

Kan lösas

Enligt Ekerö kommun har frågan om att livesända kommunfullmäktige varit aktuell tidigare.

– Då gjordes bedömningen att det var en dyr investering. Vi måste dra in fiber i Mälarökyrkan, köpa utrustning och ha någon som är duktig på att filma. Dessutom hade vi ett avtal med Radio Viking som sände, säger Maria Svenson, utvecklingschef.

Men det kan ändras.

– Allt går att lösa. Finns intresset så för vi kika på det.

Iren Bakkerud Foto: Privat

Då sammanträder kommunfullmäktige

Två sammanträden återstår för kommunfullmäktige 2021. De arrangeras 23 november och 7 december och om inga andra beslut tas kommer det att vara fysiska möten. Sedan väntar uppehåll några månader.

Efter årskiftet är de planerade sammanträdena innan sommaruppehållet:

8 mars

26 april

31 maj

21 juni

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24

Förskoleanställd häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

Nyheter Vårdnadshavare har informerats En person misstänks för att ha utsatt barn för våldtäkt på en förskola i Ekerö kommun. Nyligen togs beslut om häktning av en person.onsdag 24/11 12:00