De vill riva fördomarna om parkour: ”Det är en hälsosam livsstil”

De hoppar mellan husen, genom trappor och över räcken. Vandalisering! Farligt! Extremt! är oftast reaktionerna – men för parkourutövarna Don och Aleks har träningsformen förändrat mycket till det positiva.

  • Publicerad 19:00, 25 jul 2017

Man får tillbaka det man förlorade från barndomen

Parkour, träningsformen från Frankrike där du i stadsmiljö lär dig att ta dig över hinder så smidigt och kontrollerat som möjligt, var för både Don Michael, 23 och Aleks Magnusson, 21, en ögonöppnare.

– Parkour utvecklar din kreativitet. Det är någonting du kan tappa ju äldre du blir. När du tränar väcker du kreativiteten och leker, på ett seriöst sätt. Man får tillbaka det man förlorade från barndomen, säger Don Michael.

– Man går in i ett rum som när man var liten och ba: wow, det här kan jag göra, och det här, och det här! säger Aleks Magnusson.

Parkour-älskarna Don Michael och Aleks Magnusson. Foto: Sacharias Källdén

Kreativitet är nyckeln till en sån instängd värld som vi har just nu

Skev bild

Många har enligt dem en allt för överdriven bild av träningsformen. Det kan leda till att många inte vågar testa parkour, men också att fler gör fel eftersom de tar sig an för stora utmaningar för tidigt.

– Problemet är att det som syns av parkour är de extrema galna hoppen. Men det man måste tänka på är att det är erfarna människor som har tränat länge, oftast, och de vet precis vad de gör för de är på den nivån att de kan hantera sådana stora hopp. Men är man nybörjare kan det vara så pass enkelt som att hoppa över en låg betongklump, säger Aleks Magnusson.

Hälsosam livsstil

För Don har träningsformen blivit en livsstil som stärkt honom i andra delar av livet. Han jobbar nu som tränare.

– Jag tränar för att utvecklas i mig själv som person och för att lära mig överkomma fysiska och mentala hinder. På så sätt bygger jag ju upp en stark kropp och mentalitet för att ta mig an alla livets hinder också. Jag tycker det är hälsosamt att inte se problemet som ett problem utan att se problemet som ett sätt för dig att utvecklas. Träningen öppnar min kreativitet, och kreativitet är nyckeln till den instängda värld som vi har just nu, säger han.

Don och Aleks tränar parkour på det enligt dem det populäraste stället i stan att träna på – etagetrappan vid Slussen. Foto: Sacharias Källdén

3 tips om du vill träna parkour

Se filmen längst upp för att få 3 tips från Don och Aleks!

Vill du testa eller veta mer om träningsformen – kolla här.