Eldsjälarna som driver Brandbergens dansbana, fr. v. Lennart Heikenström, Kicki Heikenström, Kent Hedlund, Ronny "Tomten" Johansson, Madde Palmgren och Marie Wihlborg. Foto: Julia Blomgren

De vill rädda dansbanan

Dansbanan i Brandbergen kan försvinna. Tiden för det tillfälliga bygglovet gick ut för länge sedan. Fastighetsägarna riskerar att betala vite och eldsjälarna som driver dansbanan vill rädda den.

  • Publicerad 11:02, 29 jul 2016

Det dukas fram glass och kaffe medan solen gassar. Musik ljuder ur högtalarna från ”Brandbergens oas”, som Ronny ”Tomten” Johansson kallar dansbanan i just Brandbergen. En verksamhet som drivs ideellt av bland annat medlemmarna från hyresgästföreningen och som fyller en viktig funktion i området.

– Den betyder ju väldigt mycket socialt för den är ju en mittpunkt för många, det är inte så många som har råd att åka till nåt annat, säger Kent Hedlund, medlem i hyresgästföreningen.

Ronny Johansson, som varit med och arrangerat många musik- och danskvällar, sökte under våren 2015 förlängning av tillfälligt bygglov men fick ett snopet besked under hösten – dansbanan kan komma att rivas för att istället ge plats åt förskola. Tidsfristen för tillfälligt bygglov hade passerat för länge sedan, närmare bestämt fem år.

Förutom att hyresgästföreningen kan förlora dansbanan riskerar fastighetsägaren Akelius Fastigheter som äger marken att betala vite på 100 000 kronor för att bolaget inte haft tillfälligt bygglov. I stadsbyggnadsnämndens beslut från den 21 oktober 2015 framgår att fastighetsägaren ska riva dansbanan senast 18 månader efter att beslutet tagits, med andra ord i april 2017. Ett bittert besked för medlemmarna som spenderat ”tusentals timmar” på att driva verksamheten.

– Det är ju tungt, jobbigt och tröttsamt att inte veta, för det är mycket som behöver göras men man vill ju inte kosta på en massa arbete på nått som ska försvinna, säger Ronny Johansson.

Grund- och förskolenämnden anser att nuvarande detaljplan bör gälla, vilket innebär att marken där dansbanan står ska hysa förskola istället, men nämnden kan komma att ändra sig om det dyker upp någon annan tomt på en annan plats.

Socialdemokraterna i Brandbergen vill ha lokalen kvar och har lämnat in en motion som har blivit bifallen. Barbro Nordgren, ordförande, undrar om inte skolans tjänstemän kan se över detaljplanen.

– Kan man inte titta över behovet av förskoleplatser, för den information jag har är att det finns en del stängda avdelningar i Brandbergen. Sedan finns Gamla Klockarbergsskolan, som är kommunens fastighet och den skulle man kunna ha som alternativ, säger hon.

Att flytta dansbanan tror hon skulle bli både svårt och kostsamt på grund av dess konstruktion. Behovet av dansbanan finns, menar hon.

– Den fyller ett jättestort behov för 11 000 medborgare som bor i Brandbergen. Man behöver sociala umgängesplatser också och inte bara hårda ytor.