De flesta av oss tar för givet att det finns mat på bordet. Inte bara mat från Sverige utan från hela världen. Men vad händer om leveranskedjorna brister? Eller om odlingarna på andra kontinenter minskar eller upphör på grund av ett förändrat klimat?

– 50 procent av den mat vi äter kommer utifrån, så vi är beroende av import för vår överlevnad. Vi vill sprida kunskap om hur vi kan öka vår matsäkerhet genom att odla, säger Fredrika Tidermark, aktiv i nätverket Odla ihop.

Mitt i träffar henne, Helena Toivonen och Ola Schubert i Elektraparken i Västberga. Här har en liten odlingsplats vuxit fram under loppet av ett par år. En så kallad nyckelhålsodling, inte minst, där allt från jordgubbar och vinbär till libbsticka och myskmadra växer om vartannat.

Fuktigt trots torkan

Odlingen liknar ett nyckelhål till formen och är byggd av flätade grenar med stockar i botten. I mitten finns en kompost där gurka, purjolöksrester och skal från rödlök syns på toppen.

– Från komposten går näring och vätska ut till jorden runtomkring. Det gör att man knappt behöver vattna. Känn hur fuktig jorden är trots att det inte har regnat på veckor, säger Helena Toivonen.

Helena Toivonen bor i ett av de gula tegelhusen vid parken. Det var hon som fick idén till en odling här, när hon hörde Ola Schubert föreläsa om permakultur på Biocafé Tellus för 2,5 år sedan. Hon blev så inspirerad att hon gick fram till honom.

– Jag sa till honom att jag tyckte att Elektraparken skulle vara en bra plats för Odla ihop. Det var inte meningen att jag skulle börja odla själv, men så blev det, säger hon.

Start på Södermalm

Sedan dess är hon aktiv i Odla ihop, ett nätverk som främjar och delar kunskap om permakultur – hållbar odling som utgår från naturens mångfald (i motsats till monokultur). Nätverket bildades på Södermalm 2015, där odlingarna finns i Tantolunden. Ola Schubert tog nätverket till Aspudden och nu odlar man för andra säsongen i Västberga, allt med stadens tillåtelse.

– Vi vill påverka grannar och medborgare att ställa om och att knyta an till sina platser. Tanken är att bidra till en långsiktig beteendeförändring, säger Ola Schubert.

Utöver nyckelhålsodlingen är en odling för majs, bönor och squash på gång i Elektraparken – växter som gynnas och drar nytta av varandra. Dessutom ska det bli ett potatisland, inringat av björkstockar. Arbetet görs vid frivilliga arbetsträffar, ungefär en gång i veckan.

– Då kommer alltid många fram och vill veta mer. Odling skapar kontakt och berör emotionellt, säger Helena Toivonen.

Kurser och workshops

För att sprida kunskap om hur man kan odla hållbart och bli mer självförsörjande håller Odla ihop kurser och workshops och ger föreläsningar. Minsta plätt kan gå att odla på, betonar man.

– Vi vill få människor att komma över sin osäkerhet inför odling, visa att det går! Vi började från ingenting här i Västberga och det går bra, säger Helena Toivonen.