De vill odla tillsammans för Flemingsberg - Häng på!

Att se ett frö bli till en växt till en grönsak på någons tallrik. Det är något speciellt. Och ett bra sätt att lära känna varandra över alla gränser. Nu är ett första frö sått till en gemensam stadsodling i Flemingsberg.

  • Publicerad 11:18, 16 aug 2016

Odlare. Maud Eriksen, Fadi Zako, Mihretab Tsegay, Lauren Eyaife, Zackaria Baldeh och Fikrom Shumay är några av de som planterat utanför gamla Café Mix. Nästa år ska odlingen växa ordentligt.

Från jord till bord. ”Vi odlar tillsammans och har skördefester tillsammans”, säger Maud Eriksen.

Bra känsla. ”Att se ett frö bli till en växt. Och veta att ens arbete hamnar på någons tallrik. Det är något speciellt”, säger Fadi Zako.

Det växer tomater i färgglada lådor utanför gamla Café Mix. I sommar har de sommarjobbande ungdomarna i ”Tillsammans för Flemingsberg” tagit hand om det som är påväg att växa till en stadsodling på gräsplätten mitt emot biblioteket.

– Som en gemensam kolonilott, mitt i Flemingsberg! Skillnaden är att vi odlar tillsammans och skördar tillsammans, säger initiativtagaren och Flemingsbergsbon Maud Eriksen.

Alla är välkomna

En ny förening är på gång och affischer på väg upp. Maud ser framför sig en större odling nästa år, dit alla Flemingsbergsbor är välkomna att hjälpa till och odla. Huge, kommunen och kyrkan är intresserade.

– Den här gräsplätten är perfekt, det är sol här hela dagen och det finns vatten. Tänk dig en blomstrande trädgård med bänkar där äldre kan sitta och njuta. Vi kanske kan sätta ut några av Huges gamla badkar, som får svämma över med doftande örter. Och en trädgård för barnen! Jag hoppas att skolan vill vara med.

”We are one” står det på en av de fem odlingslådor som ungdomarna har målat i färger inspirerade av husen i Flemingsberg. Att odla tillsammans är ett bra sätt att lära känna varandra i området, menar ungdomarna.

– Igår bjöd vi in pensionärerna i Flemingsberg på fika. Många berättade att de känt sig otrygga i området. De är rädda för kriminella. Men också för ungdomar som inte hälsar på dem, berättar Zackaria Baldeh.

Men idag har flera av pensionärerna hejat på ungdomarna.

– Många äldre brukar sitta hemma och inte ha något att göra. De kan komma hit och plantera, dela med sig eller bara sitta ner. Tänk om vi hade en stor odling här. En odling skulle dra ihop människorna i Flemingsberg, säger Lauren Eyaife.

Universellt språk

Oavsett vart man kommer ifrån talar man samma språk när man odlar, menar Rita Sabri.

– Många kommer från olika kulturer och har odlat i deras hemländer. Min mormor och hennes kompisar skulle bli jätteglada, det kan jag garantera.

Att det finns flera bra mötesplatser och att det händer spännande saker i området är viktigt. Särskilt nu när det byggs nya bostäder, menar Maud.

– Det är viktigare nu än någonsin att vi gör saker tillsammans, för att bygga en egen stolthet. Folk som flyttar hit ska känna att de kommer till en redan levande miljö där det händer saker. Så att inte allt det nya och spännande bara hamnar vid den nybyggda delen.

Stadsodla!

Vill du vara med och odla? Höll ögonen öppna efter affischer som är påväg upp i Flemingsberg.

Denna sommar vara bara tjuvstarten tillsammans med ungdomarna. Nästa år hoppas Maud att föreningen är igång på allvar och att odlingen växer till en trädgård.

Alla kan odla. Och om du inte gillar att plantera kanske du är bra på något annat. Alla behövs!

Maud med grannar kommer att finnas på Flemingsbergsdagen på lördag och värva intresserade.

Visa merVisa mindre

Odling. Unorna designade av ungdomarna representerar Flemingsberg.