Nåt sånt: Korpen har bl.a. drop in-träningar på Långholmens BP på måndagar och onsdagar med 15-25 deltagare per tillfälle. Foto: Björn Qvarfordt/Korpen Stockholm

De vill minska machokulturen inom Korpen

En stor del av fotbollsspelarna i Korpen är män. Men med initiativ som Equal Football vill föreningen få fler kvinnor, icke-binära och transpersoner att dra på sig fotbollsskorna.

  • Publicerad 07:00, 7 maj 2018

Korpen Stockholm arrangerar seriespel, cuper och träningar och har i år drygt 70 år på nacken. Föreningen vill göra det enkelt att sporta och ha kul och idealen är glädje, gemenskap och att alla är välkomna.

Trots det är männen i klar övervikt bland medlemmarna: bara var femte av Korpen Stockholms 14 000 fotbollsspelare kvinna.

– För tre år sedan var det bara 16 procent men det sakta men säkert framåt. Målet är givetvis att det ska vara 50-50, ett mål som vi vill komma så nära som möjligt, säger Henrik Teljfors, projektledare i inkluderande idrott på Korpen Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Via sin satsning Equal Football arbetar Korpen Stockholm för att få in fler kvinnor inom bland annat fotbollen. Det rör sig bland annat om rekrytering och utbildning av kvinnliga domare och att ge damserier förtur till de bästa planerna, speltiderna och domarna.

Ett annat av initiativen är Equal Cup, som i söndags gick av stapeln för andra året. Cupen hade i år åtta deltagande lag och riktar sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära personer (som exempelvis handlar om personer som varken identifierar sig som man eller kvinna).

– Jag tror det finns mycket att vinna på att få in fler kvinnor, transpersoner och icke-binära i vår verksamhet. Till exempel skulle det öka chansen att få bort den machokultur som trots allt existerar i fotbollen, säger Henrik Teljfors.

Än så länge har föreningen lättare att nå ut till kvinnor än till transpersoner och icke-binära.

– Men vi ger inte upp. Träningarna är första steget och sedan hoppas vi såklart att de ska vilja vara med och spela i både seriespel och cuper också. Vi på Korpen Stockholm vill verkligen vara mer inkluderande och få personer som inte är norm inom fotbollen att känna sig välkomna, säger Henrik Teljfors.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android