First Friday Hopping. Camilla Skorup, Ellinor Halling, Helena Engström och Woo-Bock Lee vill att fler ska upptäcka Kungsholmens kreativa kvarter. Foto: Maja Brand

De vill lyfta Kungsholmens kulturkvarter: "Det är som Brooklyn här"

Öppet hus, uppvisningar och flera utställare. Eventet First Friday Hopping vill locka fler kultursugna Kungsholmsbor till deras kreativa kvarter.

  • Publicerad 18:30, 28 sep 2016

På en liten del av St Eriksgatan spirar kreativiteten där ett gäng ateljéer och hantverkslokaler snudd på radar upp sig. I en stadsdel som annars har fått stämpeln att vara fattig på kultur verkar det här vara Kungsholmens kreativa hörna.

Textilkonstnären Camilla Skorup driver sin egen studio på St Eriksgatan 7, och som grannar finns först konstnären Christina Olivecrona och sedan Helena Engmark som driver läder och skinnverkstaden TGB Engström, där även läderdesignern Ellinor Halling arbetar. Ytterligare en bit bort har Woo-Bock Lee sitt högkvarter för sin koreanska papperskonst.

– De som är här brukar säga att den här delen av gatan är underbar, att det är lite som Brooklyn eller Köpenhamn. Det är den känslan vi vill få fram, säger Camilla Skorup.

"Sätt att visa upp området"

Första fredagskvällen varje månad öppnar de upp med tilltugg, utställningar och uppvisningar under parollen ”First Friday hopping”. Initiativet startade redan för fyra år sedan men då bara i Vasastan där Camilla då var verksam. Men när hon flyttade till St Eriksgatan fick hon med sig sina nya grannar. Nästa fredag, 7 oktober, är det dags för säsongens andra ”hopp-kväll”.

– Det är ett sätt att visa att vi finns och det betyder mycket. Vi drar mycket folk hit till området, säger Camilla Skorup.

Från början hyrde man en buss som körde runt de intresserade men sedan insåg man att det var dumt att lägga pengar på när 3:ans buss egentligen går samma sträcka. Tanken är att man kan besöka ett gäng verksamheter under samma kväll.

– Det är många som har det som ett fredagsnöje. De börjar här och sedan tar sig hela vägen till Vasastan också, säger Camilla Skorup.

Större konstutbud?

Och det verkar kanske vara något på gång med konst- och kulturutbudet på Kungsholmen. Lemon Bar satsar numera på konstutställningar och förra året drog Xiko Art igång Art & Designmarket Kungsholmen där olika designers visar upp sig förra året, även den hålls nästa gång kommande helg.

Konst- och kulturintresset bland Kungsholmsborna är stort enligt de inblandade i First Friday Hopping.

– Det är en väldigt hög nivå på de som besöker oss. De är väldigt intresserade av konst. Det är många av mina grannar i huset som kommer ner och handlar, säger Woo-Bock Lee.

De hoppas både på fler besökare – och kreativa inslag i området.

– Det är många kollegor som letar aktivt efter lämpliga lokaler här i området. Det vore kul om vi blev fler så det inte bara är till exempel frisörer, säger Camilla Skorup.

Mer om konst- och designkvällar på Kungsholmen

Hålls den första fredagen varje månad och består av ett närverk av gallerister, konstnärer, designers, butiker och hantverkare på både Kungsholmen och i Vasastan. Vilka verksamheter som är med varierar från gång till gång. Nästa gång är 7 oktober klockan 16-20.

Medverkande denna gång på Kungsholmen är Camilla Skorup Textildesign, Helena Engström och Ellinor Halling, som visar upp hur man karvar mönster i läder. Woo-Bock Lee, tillsammans med en annan kollega, ställer ut sin papperskonst. För fullt schema, även i Vasastan, sök First Friday Hopping på Facebook.

Även Art & Designmarket Kungshlomen hålls nästa helg, mellan 6-8 oktober. Plats? Xiko Art Showrom på Scheelegatan 11.

Visa merVisa mindre