Ny året-runt-bassäng? Eriksdalsbadets utepool skulle kunna användas även under vintern, anser Alliansen, som vill veta hur dyrt det blir att tälta in utebadet. Foto: Anna Sjögren

De vill lösa badkrisen med tält över Eriksdalsbadet

Trängseln är stor i stans simhallar när flera hallar stängts för renovering. Nu vill Alliansen se om det går att bygga in Eriksdalsbadets utepool för att lätta på trycket.

  • Publicerad 16:41, 9 jan 2017

Under nästan tre år ska Forsgrénska badet rustas upp, Liljeholmsbadet är stängt på obestämd tid och GIH-badet på Östermalm renoveras fram till hösten 2018.

När flera simhallar i innerstan är stängda märks trängseln bland stans badare i bassängerna och omklädningsrummen på de bad som håller öppet.

Nu vill Alliansen se om Eriksdalsbadets utomhusbassäng kan få tak och användas året runt för att avlasta hallarna.

– Det är ett enormt tryck och vi tycker inte att det räcker att hänvisa till de bad som har öppet. Kan man få tillstånd en övertäckning av den här simbassängen skulle det vara jättevälkommet, säger Daniele Fava (L), ledamot i idrottsnämnden.

Dyr lösning

En liknande lösning har gjorts i Västerort där Nälstabadets utomhusbassäng fått ett tillfälligt tak under tiden som Åkeshovs och Vällingbys simhallar renoveras.

LÄS MER: Simtält i Nälsta - lösningen när Åkeshovshallen stänger

Konstruktionen håller samma temperatur och fuktighet som badhusen, men någon billig lösning blev det inte.

Runt 45-50 miljoner har den provisoriska inbyggnaden av Nälstabadet kostat, enligt Jan Lind, projektledare på fastighetskontoret.

– Först tittade man på ett enklare tält och det kanske funkar någon säsong. Men det här ska stå i sex till sju år så det har krävts en mer permanent standard. Då blir det ganska dyrt och driftskostnaden är också hög, säger han.

Vad en inbyggnad av Eriksdalsbadets utepool skulle få kosta har Daniele Fava (L) i dagsläget ingen uppfattning om. Nu vill han och de andra oppositionspolitikerna få svar från idrottsförvaltningen om det är möjligt att tillfälligt bygga in utebadet och vad det i så fall skulle kosta.