Stockholms kappsimningsklubb, SKK, är Stockholms äldsta simförening. Men med cirka 700 medlemmar är deras vattenpolosektion fortfarande rätt liten, här finns bara runt 70 medlemmar. Något som Gustav Persson, sportchef, vill ändra på.

– Vattenpolo har varit en utdöende sport, men vi hoppas och jobbar på att den kommer tillbaka. Målet är att satsa på småbarnen och låta dem växa in i sporten. Framförallt vill vi nå ut till fler flickor, säger han.

Men även om vattenpolo inte är en vidare stor sport i Sverige idag, hade den sina glansdagar under 80-talet. Sverige har varit med och spelat i både OS och Champions League, och för SKK har det gått bra, herrarna har bland annat 67 SM-guld i ryggen.

Satsar på tjejerna

För fem år sedan startade klubben sitt första ungdomslag för tjejer, och för två år sedan lanserades ett damlag i elitserien. Det resulterade i ett SM-silver förra året.

– Det som är synd med svensk vattenpolo är att det bara finns fyra damlag. Men det vi ser är att satsar man på de yngre barnen stannar de. De tjejer vi har i damlaget idag har varit med sedan de var elva eller tolv år, säger Gustav Persson.

Nu försöker klubben locka fler barn i västerort att testa på vattenpolo. Barn- och ungdomsträningen hålls på Nälstabadet på lördagar och söndagar, och alla som vill är välkomna att testa på, se faktaruta.

Ny Järvasektion

I somras anordnade SKK sommarträning på nya Järvabadet, och trycket var stort berättar Gustav Persson. Många barn från Kista, Tensta och Rinkeby var där. Förra helgen startades därför en ny vattenpolosatsning på Husbybadet, som riktar sig till barn i åldrarna åtta till elva år från Järva. Träningen kommer vara kostnadsfri, man betalar bara 100 kronor för medlemskapet i klubben.

– Vi vill nå barnen i Järva och hoppas de vill komma och testa på att spela. Fotboll och basket är inte för alla, det är viktigt med mångfald i idrotten, säger Gustav Persson.