KLURIGT. På tjejmässan i Farstahallen fick unga tjejer chansen att prova på olika aktiviteter. Anna Cramling, 14, och Linda von Fircks, 18, undervisade i schackets ädla konst. Foto: Sophie Stigfur

De vill locka fler tjejer att spela schack: "Skandal att vi är så få"

Det råder brutala skillnader mellan unga tjejer och killar när det kommer till att aktivera sig på fritiden. Något som Tjejmässan i Farstahallen i dag försökte råda bot på.

  • Publicerad 18:38, 7 dec 2016

Flera slog sig ned för att prova på ett parti tillsammans med Stockholms Schackförbund. Foto: Sophie Stigfur

Det är Stockholms stad som tillsammans med Migrationsverket och Stockholmsidrotten tagit initiativet till Tjejmässan, som under onsdagen hölls i Farstahallen. Hit kom tjejer mellan 13 och 29 år från hela länet för att få möta representanter från bland andra Moderna Museet, biblioteket och ungdomsmottagningen - och även prova på dans, basket och självförsvar. Mässan är till för alla tjejer, men riktar sig särskilt till de med utländsk bakgrund.

– De som föds i Sverige matas hela livet med information om kulturskolor, gratisaktiviteter och föreningsliv. Men för de som flyttar hit är det inte lika lätt att veta vilket stort utbud som faktiskt finns, säger Karin Olsson Sandberg, idrottsförvaltningen.

Stor skillnad bland ungdomar

Enligt en undersökning på högstadieskolorna i Stockholm är till exempel 59 procent av killarna och 43 procent av tjejerna på något sätt fysiskt aktiva på sin fritid. Men när det kommer till de som har utländsk bakgrund faller siffran för tjejerna till 28 procent.

– I vissa ytterområden är det ännu värre, det kan handla om en aktivitetsnivå kring 10 procent bland tjejerna. Här måste vi gå in och visa på alla möjligheter som finns, mycket är gratis men det är inte så lätt att få reda på det om man inte har rätt kanaler, säger Marika Holm, Stockholms Idrottsförbund.

Vissa fritidsaktiviteter är mer ojämställda än andra. På plats finns till exempel Stockholms Schackförbund, som säger att det är absolut nödvändigt att locka fler tjejer till schackspelandets ädla konst.

– Vi är bara 3 procent tjejer inom klubben, det är skandal. I andra länder, till exempel Spanien, är det mycket mer jämställt. Jag tror många tjejer skulle kunna tycka schack är roligt och givande på flera sätt, men då måste de ju också få chansen att prova, säger Anna Cramling, 14 år, medan hon förklarar reglerna för de som slagit sig ned för att prova på ett parti.

"Kanske kan upptäcka nåt nytt"

Målet är att besökarna ska få ökad kunskap om vilket utbud av aktiviteter som finns i Stockholm och, i allra bästa fall, få upp ögonen för något nytt. Tabitha Osumba, 16 år, passade på att för första gången provjabba lite tillsammans med Självförsvarsskolan.

– Det var roligt, kanske skulle kunna tänka mig att börja, men det kändes lite brutalt, säger hon och skrattar.

Själv har hon tränat basket tidigare, men säger att det känns som att killar oftare håller på med sport än tjejer.

– Så det här är en bra grej, det är kul att titta runt vad som finns. Kanske kan någon upptäcka något nytt som den inte skulle tänkt på annars.

"Att träna självförsvar är stärkande för självkänslan, och om det är något unga tjejer behöver så är det just det" säger Malin Thorslund från Självförsvarsskolan. Foto: Sophie Stigfur

Tjejmässan är ett samarbete mellan Stockholms Stad, Stockholmsidrotten och Migrationsverket. På bild Karin Olsson Sandberg, idrottsförvaltningen, och Marika Holm, Stockholms Idrottsförbund. Foto: Sophie Stigfur