Den 26 maj är det EU-val. Foto: Mostphotos

De vill höja valdeltagandet i Järva

Valaffischer hänger på gator och torg och EU-valet närmar sig med stormsteg. Men faktum är att relativt få röstar i EU-valet. Som en motvikt till detta hålls ett politikersamtal för unga i Rinkeby på lördag.

  • Publicerad 17:14, 9 maj 2019

Fokus under lördagens politikersamtal kommer att ligga på kvinnor, och tjejers, rättigheter och hur EU kan påverka i dessa frågor. Bakom samtalet ligger bland annat Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm.

– Demokrati är väldigt viktigt. Men valdeltagandet i EU-valet brukar vara lågt och extra lågt brukar det vara i förorterna. Så vi arrangerar den här träffen för att ändra på det, säger Mariela Concha Ferreira, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

Fyra politiker kommer att delta på träffen. Det är Toktam Jahangiry (FI), Abir Al-Sahlani (C), Yusuf Aydin (KD), och Deniz Butros (V) som kommer att svara på besökarnas frågor.

– Vi hoppas att de som kommer ska förstå att det som händer i EU faktiskt spelar roll för dem och man har möjlighet att påverka. Många har nog bilden av att det inte är så, säger Mariela Concha Ferreira.

Mariela Concha Ferreria säger att det är svårt att nå ut till de som inte redan är intresserade av politik.

– Vi har hört av oss till flera lokala föreningar och hoppas att så många som möjligt ska komma. Det är viktigt för oss att det inte bara är innerstadsborna som får ta del av sånt här, säger hon.

Träffen hålls mellan 17.00 och 19.00 på Yalla Rinkeby.

Det här är en av två träffar som Studieförbundet vuxenskolan i Stockholm arrangerar. Den andra träffen sker i Skärholmen den 18 maj men istället för kvinnors rättigheter kommer fokus då ligga på ungas rättigheter.