Rabi Celik, Lukas Hepokangas och Josef Saliba är personerna bakom Konsolsport. Foto: Stefan Källstigen

De vill hjälpa ungdomar – genom tv-spel

Nystartade föreningen Konsolsport vill skapa en mötesplats för e-sportintresserade ungdomar i Botkyrka. Den 4:e och 18:e augusti arrangerar de två tv-spelsturneringar i Hallunda.

  • Publicerad 17:24, 25 jul 2018

Botkyrkaborna och barndomskamraterna Rabi Celik, 28, Lukas Hepokangas, 26, och Josef Saliba, 25, har alla erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Dessutom har trion ett stort intresse för e-sport. Denna kombination sådde fröet till den nystartade föreningen Konsolsport.

– De kom in till oss med en idé och var jättetaggade och sa att de ville starta upp något för Botkyrkaborna. Vi blev väldigt glada, eftersom vi i vanliga fall inte sysslar med e-sport, säger Hani Albitar, verksamhetutvecklare för ABF Botkyrka/Salem.

En meningsfull fritid

Med stöd från ABF har Konsolsport tagit steget från idé till verklighet. Målet är att skapa en mötesplats för e-sportintresserade ungdomar i Botkyrka.

– Växer man upp i Botkyrka hänger man antingen på fotbollsplanen eller i centrum. Vi hängde på fotbollsplan, men efteråt gick vi alltid hem och gameade, det blev en fristad för oss och en undanflykt från centrum, säger Lukas Hepokangas.

De vill skapa samma fristad för dagens ungdomar. Men i stället för att gamea i hemmet ska ungdomarna träffas vid anordnade event. För lika mycket som det handlar om gaming handlar det om gemenskap och att skapa en meningsfull fritid.

– Det här är en samhällsinsats. Alla vet hur det ser ut på gatorna i Botkyrka. Vi kommer nå ut till dem som behöver en mötesplats för e-sport, säger Rabi Celik.

Rabi Celik, Lukas Hepokangas, och Josef Saliba har stora planer för nystartade Konsolsport. Foto: Stefan Källstigen

Stora ambitioner

Konsolsport är som namnet antyder inriktat på konsolspel, eller tv-spel som många kallar det. Inledningsvis kommer Lukas, Rabi och Josef inrikta sig på att anordna turneringar på konsolen Playstation 4 i fightingspelen Street Fighter V och Tekken 7 samt fotbollsspelet Fifa 18. Framöver kan fler spel tillkomma.

– Vi har stora möjligheter. Vi har tillgång till lokaler över hela Sverige genom ABF och vi har kontakt med några av de främsta inom Street Fighter och Fifa i Sverige. Vi har även kontakt med ledande spelföretag, men innan ett samarbete är klart vill vi inte gå ut med namn, säger Rabi Celik.

Drömmen är att hitta en Botkyrkabo som kan bli ett stort namn inom e-sport

Rabi Celik, Konsolsport

Till att börja med kommer Konsolsport att anordna två spelevent i Botkyrka i månaden – ett som kostar och ett som är gratis. Den långsiktiga ambitionen är att hålla i evenemang runtom i Stockholm – och därefter utanför länet. Trots att föreningen är nystartad har de har redan fått ett erbjudande om att hålla i ett konsolevent i Göteborg.

– Långsiktigt vill vi ha en lokal i Botkyrka dit ungdomar kan komma och spela gratis, och sedan fortsätta växa i Stockholm och andra städer i Sverige, säger Rabi Celik.

Konsolsport arrangerade nyligen ett Fifa 18-turnering i Tumba.  Foto: Tomas Bergqvist (Digeffect)

Vill hitta nästa e-sporttalang

Även om det i första hand handlar om att skapa en mötesplats för ungdomar hoppas Konsolsport att deras förening också ska bli en plantskola för framtida e-sportproffs.

– Vi vill börja sponsra spelare som spelar för oss. Man kan säga att vi är avdankade talanger som letar efter talangen som kan representera Konsolsport. Drömmen är att hitta en Botkyrkabo som kan bli ett stort namn inom e-sport, säger Rabi Celik.

Den 4:e augusti arrangerar Konsolsport en betalningsturnering och därefter, den 18:e augusti, anordnar de en gratisturnering – båda äger rum i ABF:s lokaler i Hallunda. Registrering till turneringarna görs på Konsolsport.se.