Thor, Payam och Ali jobbar ideellt för att hjälpa unga människor som hamnat snett. Foto: Privat

De vill hjälpa unga bort från kriminalitet

En ny ideell förening, med bas i Västerort, vill genom coachning hjälpa unga att lämna det kriminella livet bakom sig.

  • Publicerad 11:25, 8 jun 2020

Det gäller att visa nackdelarna med att leva ett sådant liv.

I en väns villa i Hässelby villastad har tre vänner dragit igång en avhopparverksamhet för att hjälpa unga människor. Thor Alm, Payam Golshani och Ali Keivandarian har tillsammans startat föreningen Samsteget.

– Vi hjälper unga människor att bryta en destruktiv livsstil. Många har brist på självinsikt, säger Thor Alm, en av grundarna.

Han menar att det finns en risk att vissa som växer upp i utanförskapsområden hittar kriminella förebilder i sitt kvarter, eller genom musik vars texter sprider budskap som är emot myndigheter och ger råd om hur man tjänar pengar olagligt.

Egna erfarenheter

Deras coachande metod går ut på att skapa självinsikt och arbeta med positiva förebilder. Thor Alm och Payam Golshani är utbildade socionomer och Ali Keivandarian har goda kontakter inom näringslivet och hjälper till att hitta jobb när avhopparna är redo.

– Både jag och Payam är uppväxta i socioekonomiska utsatta områden och jag har gjort en hel del kriminella handlingar, det gör att jag kan relatera hur man tänker. Det gäller att visa nackdelarna med att leva ett sådant liv. Jag hittade en bra förebild som kunde vägleda mig, det var så jag kom ut ur mitt eget destruktiva leverne, säger Thor Alm.

Än så länge drivs verksamheten vid sidan av vännernas heltidsarbeten, men förhoppningen är att de i framtiden ska kunna driva Samsteget på heltid. Enligt Thor Alm har de sedan starten 2019 hjälpt fyra personer att byta bana.

Samsteget finns...

i Hässelby, Vällingby, Rinkeby, Tensta, Kista och Solna.

Namnet syftar på att ta steg tillsammans från en destruktiv livsstil. Att hela samhället kan växa tillsammans vid samverkan.

Kontakta Samsteget för hjälp: info@samsteget.se

Du kan också kontakta KRIS (Kriminellas revansch i samhället) för hjälp: info@kris.a.se Facebook/Instagram: @rikskris

stadens hemsida hittar du också information om Sociala insatsgrupper, SIG, som även dem riktar sig till unga som vill påbörja ett liv utan kriminalitet.

Visa merVisa mindre