Trötta på rör. Efter att staden har satt upp ett järnrör längs kanten av dammen kan skejtarna inte göra sina tricks där. Foto: Mimmi Epstein

De vill ha tillbaka Stockholms mest kända "skejtspot"

Över 700 skejtare i gemensamt upprop: Skrota järnröret vid dammen och ge oss Obsan tillbaka!

  • Publicerad 07:42, 13 nov 2015

Vi i Vasastan har flera gånger tidigare skrivit om skejtarnas kamp för att torrlägga dammen i Observatorielunden permanent och låta folk skejta där året om. Så har det inte blivit och i fjol sattes dessutom ett järnrör upp längs dammens kanter.

– Jag har själv åkt i Obsan sedan sent 90-tal. Det är Stockholms absolut mest kända skejtspot och underlaget är fantastiskt. På dammens kanter har det varit perfekt att göra olika tricks. Men nu går inte det på grund av järnröret, säger Niklas Boström, ordförande för Stockholm Skateboard Collective som är initiativtagare till en namninsamling för att skejtanpassa Observatorielunden.

Har haft en bra dialog

– Vi har haft en bra dialog med trafikkontoret om att göra staden mer skejtvänlig men i just den här frågan har det varit svårt att komma någon vart.

Förhoppningen är att kunna påverka politiker att ta sig an frågan.

– Först och främst vill vi ha bort järnröret och samarbetar med ett företag som tillverkar granitkanter. Det skulle vara mer estetiskt tilltalande och vi skulle kunna fortsätta göra våra tricks på kanterna, säger Niklas Boström.

I dag har 711 personer skrivit under för ett skejtanpassat Observatorielunden.

– Drömmen är att få dammen permanent torrlagd på sikt. Förutom att skejtarna trivs blir det en mycket livligare plats. Folk hänger där och äter lunch eller glass, säger Niklas Boström.