Mona Anderson och Roland Karlsson engagerar sig för att få tillbaka 57:an till Odenplans pendeltågsstations uppgång vid Vanadisvägen. Foto: Mimmi Epstein

De vill ha tillbaka 57:an till Vanadisvägen

I mitten av december förra året försvann buss 57 från Vanadisvägen, något som fått flera boende där omkring att reagera. "Det känns som att det här är ett område man inte prioriterar" säger Vasastadsbon Kerstin Brorsson

  • Publicerad 16:33, 11 feb 2020

Den 15 december förra året genomförde SL en del trafikförändringar som bland annat innebär att busslinje 57 inte längre trafikerar Vanadisvägen. Anledningen, uppger SL, är att stora arbeten på Solnavägen förändrar framkomligheten för bussarna.

– Linje 57, 67 och 72 har fått förändrad sträckning. Vägarbetet i Solna påverkar framför allt linje 67, som därför har kortats. 67:an gick tidigare till Frösundavik, men har nu slutstation Odenplan. I och med detta har i stället linje 57 förlängts till Frösundavik för att ersätta delar av den funktion som linje 67 tidigare hade, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst och fortsätter:

– I och med att 57:an har förlängts till Frösundavik finns ett behov av en snabbare väg in till City. Därför har linjen dragits om och kör direkt in till Sveavägen, vilket ger en genare sträcka som gör att resvägen blir både kortare och mindre känslig för störningar.

"Bor många äldre här"

Att bussen inte längre passerar Vanadisvägen och Vanadisplan rör upp känslor hos flera boende i området.

– Jag förstår inte hur SL tänker. Det bor så många äldre här och den gamla 57:an var jättebra. Det känns som att det här är ett område man inte prioriterar, säger Kerstin Brorsson.

Mona Andersson håller med.

– Det är märkligt att de tar bort den enda busskommunikation som finns här. Sveaplan är ju redan trafikerat av buss 515 som går varje kvart. Att de inte kan rätta till sådana här felaktigheter är bara konstigt, säger Mona Andersson.

– De vill väl att det ska gå snabbare att köra sträckan, men bussen är vill till för passagerarna att åka med? Jag vet att det är många som går i Matteus kyrka som nu inte vet hur de ska ta sig dit. Det är folk som egentligen borde vara berättigade till färdtjänst men som inte fått det, säger Roland Karlsson.

SL hänvisar till en hållplats på Vanadisvägen som ligger cirka 300 meter från 57:ans gamla, alternativt hållplatsen "Hälsingegatan" som ligger på Karlbergsvägen där 72:an passerar. Kan någon av dessa vara ett alternativ?

– För äldre och funktionshindrade är det inte nära, säger Roland Karlsson och Mona Andersson fyller i:

– Hållplatsen på Karlbergsvägen är långt bort om man har svårt att gå. Vi vill ha kommunikation här vid Vanadisplan. Här har man byggt en ny pendeltågsstation med en uppgång vid Vanadisvägen. Då borde det också gå att ta sig hit på ett smidigt sätt.

Lista: Här är SL:s alla nya bussförändringar

SL hänvisar till att pendeltågstationen Odenplans huvudsakliga uppgång ligger vid Odenplan och att det där går många busslinjer.

– Enligt de riktlinjer vi har för busstrafiken, ska resenärer i den här typen av tätbebyggda områden ha som längst 400 meter, fågelvägen, till närmsta kollektivtrafik. Det är också något som uppfylls i det här området, som har generellt goda förbindelser med både pendeltågsuppgången vid Vanadisplan och flera busshållplatser i närområdet. Vi förstår att det finns en del resenärer som saknar den tidigare busshållplatsen, men det flera andra resmöjligheter i området, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Busslinje 57 trafikerar inte längre Vanadisvägen. Foto: Mimmi Epstein