Värmdö är en av de kommuner i länet som har flest hästar i förhållande till folkmängd. Här finns hela sex ridskolor – de flesta med kö – vilket kan jämföras med grannkommunen Nacka som har två. Värmdö har 80 hästhållningar (stall av olika slag) med totalt cirka 800 hästar.

Nu har nätverket Vision Häst Värmdö, där många av Värmdös hästintresserade är med, arbetat fram en vision för hur hästnäringen kan utvecklas i kommunen fram till år 2035. Listan har skapats ihop med drygt 2000 medlemmar i nätverkets Facebookgrupp, som fått lämna önskemål och synpunkter.

Ett nytt Strömsholm - på Värmdö

Visionen innehåller nio punkter och högst upp på önskelistan finns en jätteanläggning för utbildning, tävling och träning upp till elitnivå. Ett centrum för hästnäringen i Stockholms län.

– Man kan beskriva det som ett nytt Strömsholm, fast på Värmdö, där allt är samlat. Det saknas i Stockholm och det skulle kunna placeras på Värmdö, säger Eva Bergström, projektledare i Vision Häst.

Idén är en mötesplats för alla hästintresserade med ridbanor för olika discipliner, ridhus, terrängbanor, restaurang och gäststallar. Anläggningen ska kunna användas vid premieringar och rasuppvisningar, även hyras ut till event med hundar och andra djur, menar Eva.

Varför just Värmdö?

– För att vi är många, och engagerade. Vi hoppas kunna samarbeta med Nacka i det här. Jag vet att det finns ett stort intresse bland hästfolk där och många som gärna skulle nyttja en sådan här anläggning.

Förslag på plats: Kil

Att utveckla hästnäringen i Värmdö gynnar inte bara de som håller på med hästar, som fritidssyssla eller arbete, menar Eva.

– Djur och natur gör att folk mår bättre. Det är rofyllt att bara se hästar i hagarna och de bidrar till att hålla landskapet öppet. Vi kan också fånga upp barn och unga som vill hålla på med hästar, säger hon och tillägger att deras ridvägar har blivit väldigt populära som vandringsleder.

– De får användas av alla, så länge man tar hänsyn. Cyklar är dock inte tillåtna.

En stor anläggning skulle också leda till många nya arbetstillfällen och locka fler besökare till kommunen, tror nätverket.

Nätverket har undersökt ett tiotal platser där en ny ridanläggning skulle kunna passa och ett alternativ är ett område i närheten av Kil-Insjön, enligt Eva.

– För att anläggningen ska kunna bli verklighet måste kommunen vara positiv och hjälpa till med vatten, avlopp, kanske mark och annan infrastruktur. Sedan krävs förstås privata finansiärer. Så vi får se, men vi tror att det är möjligt.