Jazzfestival. Elinor och Josefin anordnar för andra året Hötorgsjazzen, en tre dagars gratis jazzfest i Stockholm. Foto: Jannie Flodman

De vill göra jazz folkligt

Nästa helg är det dags för årets upplaga av Hötorgsjazzen, och arrangörerna lovar en bredare tillställning än förra årets succéfestival.

  • Publicerad 16:12, 14 aug 2019

Efter förra årets succé, bjuder Hötorgsjazzen åter upp till jazzfestival mitt i City, när man under tre dagar intar hela Hötorgsterrassen och delar av Sergelgatan.

Bakom festivalen står samma arrangörer som förra året: Elinor Wärholm och Josefin Staaf, som lovar en beredare festival än föregående år.

– Vi kommer givetvis att ha massor med sång, dans och jam. Men vi kommer också att livepodd, datorspel med jazzmusik och stadens första jazzstu, där man kan bada bastu och få njuta av jazzmusik, säger Elinor.

"Inkluderande för alla"

Hötorgsjazzen är gratis, något som arrangörerna menar är en viktig grundpelare i hela festivalen och vad den står för.

– Festivalen ska vara en folkfest, och därför vill vi inte att det ska kosta pengar. Just jazz i Stockholm är något som betraktas som väldigt elitistiskt och dyrt. Det vill vi komma ifrån och istället nå en bredare publik, säger Josefin.

– Folk ska kunna dansa, sjunga och jamma på ett sätt så att det är inkluderande för alla, tillägger Elinor.

Många förberedelser

Med knappt två veckor kvar till årets jazzfestival, väntar mängder med förberedelser för de två arrangörerna.

– Härnäst kommer vi att sitta med alla volontärer så att de får bekanta sig med terrassen. Sedan måste vi se till att folk hittar hit, vilket var en av de största svårigheterna under förra festvalen, avslutar Elinor.

Kort om årets festival:

Den 23-25 augusti intar Hötorgsjazzen hela Hötorgsterrassen som går att komma till från Sveavägen 13 och 17, Mäster Samuelsgatan 42 och Sergelsgatan 12.

Jazzen är igång följande tider:

Fredag: 14-23

Lördag: 13-23

Söndag: 13-22

Läs mer om artister och upplägg på Hötorgsjazzens hemsida.

Visa merVisa mindre