De vill fängsla dig – på kul

Använd huvudet och finn ledtrådarna så att du lyckas ta dig ut fängelsehålan. Questrooms är ett interaktivt spel och ett alternativ till bowlinghallen eller biografen. Snart i en källare nära dig.

  • Publicerad 08:40, 31 okt 2014

Plötsligt kastas du in i en mörk fängelsehåla, fastkedjad i handklovar tillsammans med dina fyra medfångar. Det droppar obehagligt, är murrigt och trångt. Då startar klockan. 59:59, 59:58, 59:57... en timme har ni på er att fastkedjade ta er igenom samtliga av fängelsehålans tre rum och ut i friheten.

Questrooms är ett populärt spel på många platser i världen. Det har sitt ursprung i Hongkong men finns i dag både i USA, England och Ryssland. Konceptet är hämtat från datorspels­genren ”Escape the Room”, där olika ledtrådar ska få dig att komma vidare till nästa rum, sen nästa och nästa. Skillnaden här nere i källaren på S:t Eriksgatan 33A är att det är du som är spelpjäsen – alltså ”Escape the Room – Real life”.

Tittar och känner

– Questrooms ser olika ut beroende på var i världen du är. I Asien vill man leta efter något, i S:t Petersburg är det mer fysiskt. Vi tror att svenskar tittar mycket först och känner sen och har valt att utforma spelet så att man måste använde huvudet, säger Linnéa Holmberg.

Tillsammans med vännen Gregory Koshmak driver hon företaget som i dagarna jobbar med de sista förberedelserna. De har fått professionell hjälp med att bygga upp spelplanen av redan etablerade questroomsbyggare.

Lönnrum och dokument

Lönnrum skapas, små tekniska finesser sätts på plats och all den rekvisita – så som nycklar, schackpjäser och dokument – placeras ut. Det är ju de som ska få dig att komma vidare i spelet.

– Innan man går in i rummen så måste man lämna mobilen, kameror och sin klocka. Du ska fokusera på att komma vidare tillsammans med dina medspelare, det är du och din hjärna, säger Gregory.

De tror att questrooms är ett bra alternativ till att kasta klot på käglor eller sitta ett par timmar framför duken och att många företagsgrupper eller kompisgänget kommer lockas av den här typen av underhållning.

Vi måste ju redan tänka så mycket på jobbet. Vill man inte bara ha avkoppling när man är ledig?

– Jag tror att spelet tvärtom får dig att koppla av eftersom du tvingas stänga ute allt annat. Du får koncentrera dig på något helt annat och tänker inte på jobbet utan är här och nu, säger Gregory som menar att all tid vi i dag tillbringar framför datorn ökar efterfrågan på verklighetsspel.

Kan byggas ut

Förutom ”fängelsehålan” byggs ännu en bana – Fotografens studio. Bland framkallningsvätska, kamerarullar och negativ ska du även här klara banan inom en timme. Framöver kan det hända att lokalen byggs ut med än fler banor med andra teman.

För att det hela ska vara säkert sitter personal i ett särskilt kontrollrum och följer samtliga deltagande lag.

– Vi övervakar allt i fall någon skulle råka ramla, säger Gregory.

När Questrooms öppnar är inte klart ännu men inom kort ska alla rum och detaljer vara klara.

Fakta

Det här är Questrooms

Questrooms som inom kort öppnar på S:t Eriksgatan 33A är ett fysiskt äventyrsspel där du tillsammans med andra deltagare låses in i ett rum.
För att lyckas ta er ut måste ni använda rummens olika element, lösa en serie pussel och hitta de utplacerade ledtrådarna. Du har en timme på dig.
Att vara innovativ, snabbtänkt och ha ett öga för detaljer är egenskaper som behövs för att knäcka koderna och ta sig ut ur de två rummen: Fängelset & Fotografens studio.
När Questrooms öppnar är ännu inte klart. Mer info finns på www.questrooms.com

Visa merVisa mindre