Kolla snoppen. Sjuksköterskan Mårten Olin vill att fler killar ska komma till ungdomsmottagningen. Foto: Anna Sjögren

De vill få fler killar att kolla snoppen

Mät din snopp och lär dig välja rätt kondom. Eller kom för att prata om känslor, relationer och ångest. Med penis- och pungmottagningen vill en manlig sjuksköterska och kurator få fler killar att hitta till ungdomsmottagningen.

  • Publicerad 11:21, 29 nov 2017

Precis som att inte alla har skor i storlek 36 passar inte samma kondom för alla. Vissa vill ha den tightare, andra lösare.

Förra tisdagen slog dörrarna upp till den nya mottagningen. Två timmar på förmiddagen är det öppen mottagning bara för penis- och pungbärare.

– Det var soprent i väntrummet, säger Mårten Olin, sjuksköterska.

Och det var rätt väntat. De flesta av besökarna på ungdomsmottagningar i hela landet är tjejer. Bara 10 till 20 procent av dem är killar. Men det vill alltså Mårten och hans kollega ändra på med sin penis- och pungmottagning, popmottagningen, som de kallar den.

Möter andra män

Här tar Mårten och hans manliga kuratorkollega emot.

– Vi tror att det kan få fler killar att känna sig mer bekväma med att komma hit om de vet att de möter en annan man, säger Mårten Olin.

Här kan man lära sig om sexuell hälsa, testa sig för könssjukdomar och få veta allt om sin snopp.

– En del är oroliga för att de inte får upp den, andra oroar sig för utseendet och har aldrig pratat med någon om det. Om man vill kan vi undersöka den, men det är helt frivilligt, säger Mårten.

King size-kondomen

Vill man kan man mäta sin snopp och få tips för att välja rätt kondom. Mårten tar fram kondomlådan. Han visar den populära 08-kondomen och en kondom med hjärtformad förpackning som är lättare att öppna så man slipper det ibland lite pinsamma fumliga avbrottet. Och king size-kondomen.

– Den tar många. Men jag brukar prata om att alla snoppar ser olika ut. Precis som att inte alla har skor i storlek 36 passar inte samma kondom för alla. Vissa vill ha den tightare, andra lösare och det viktigt att hitta rätt för att det ska kännas bra, säger han.

Allt här kretsar inte kring sex. Man kan också komma för att prata med en manlig kurator.

– Sexsnack är mindre vanligt än man tror, ofta kommer man för att prata om relationer. Hur gör man för att bli ihop? Det kan också handla om problem i familjen eller att man har ångest, berättar Mårten Olin.

Prata om samtycke

Att man inte vågar, inte vet att den finns eller att det känns väldigt skrämmande att prata om de här sakerna. Att få killar hittar hit har många förklaringar, tror Mårten Olin.

– Många pratar nog inte med sina kompisar om det, men jag tror att det finns ett stort behov hos killar att prata. Vi finns här för att lyssna utan att komma med pekpinnar, säger han.

De senaste veckorna har #metoo-kampanjen lett till att frågor om sex och relationer debatterats dagligen i sociala medier, på arbetsplatser och i skolor. Något som Mårten Olin tycker att man borde prata mer om.

– Jag pratar gärna mer om samtycke. Hur gör man för att veta att någon vill? Det är saker man kan prata med oss om, säger Mårten Olin.

Popmottagningen

Är öppen för alla som har en snopp och är mellan 13 och 22 år.

När? Drop-in på tisdagar klockan 9:30 till 11:30

Var? På Botkyrka ungdomsmottagning, Hallundavägen 6

Hur? Gratis. Sjuksköterska och kurator har tystnadsplikt

Mixad drop-in. Må-ti: 14-17, on: 8:30-9:30, fre: 11-12.

Du kan boka tid på ungdomsmottagningen@botkyrka.se eller 08-530 613 57.

Visa merVisa mindre