På Norrmalmssidan av den undangömda kajen vid inloppet till Klara sjö har solstolar ställts upp.

Utanför den faluröda boden står bord och bänkar. Personal springer fram och tillbaka för att få det sista i ordning timmen innan Klara sjöbodar öppnar för första gången.

– Det är en sjukt spännande plats. Det har inte funnits något här innan, men vi har sol hela dagen och båttrafik går här. Förhoppningsvis kan vi få hit lite folk, säger krögaren Göran Svartengren, en av dem som jobbat för att få bodarna på plats.

Sjöbodarna är egentligen träpaneler som täcker en container. Det tog ungefär en vecka att få upp allt.

– Att det gått så fort beror på att vi jobbar med containrar. De är sjukt lätta att smälla upp, uppfyller stadens krav och är enkla att flytta.

Paddel och barhäng

Från bodarna erbjuds hamburgare, falafel och glass, samt öl och vin. Här går det även att hyra paddelbrädor.

– Det är två verksamheter som gifter sig bra. Men bäst är att paddla först, sedan hänga i baren, säger My Kolskog, som ansvarar för uthyrningen av brädorna.

Siktet är inställt på att få till en skön strandkänsla, menar Göran Svartengren.

– Ta med solglajjor, keps och ett toppenhumör. Då kommer det här vara den bästa platsen i stan att njuta av sommaren på. Och ta med badkläder! säger My.

Bodarna är tillfälliga och får stå kvar till början av oktober.

De som drivit projektet är företaget Glad stad, som nyss även öppnade tillfälliga Plåtparken på en parkeringsplats vid Årstaviken, även den uppbyggd av containrar.

– Det har varit lite av en homerun. Här räknar vi med mer turister och lite andra gäster. Vi får se hur det går. Det är lite vansinne, men också kul, säger Göran.

Om den och Klara sjöbodar blir populära så ska de återkomma nästa år – och liknande ställen kan dyka upp på fler ställen i stan.

– Nästa år kan vi expandera och det ganska snabbt. Det finns så många potentiella platser att du anar inte.