KAFFEKOPP. Det nya föreslagna kulturcentret på Skinnarviksberget är utformat som en gigantisk kaffekopp. Foto: Johan Fredriksson/Oskar Freyre

De vill bygga gigantisk kaffekopp på Skinnarviksberget

En stor kaffekopp på Skinnarviksberget. Det vill partiet Fria Stockholmare bygga för att hylla den svenska fikakulturen.

  • Publicerad 13:26, 26 jun 2020

Högst upp på Skinnarviksberget, med utsikt över Riddarfärden och Södermalm, vill partiet Fria Stockholmare bygga en gigantisk kaffekopp.

– Skinnarviksberget erbjuder en av stans bästa utkiksplatser, men det är inte en särskilt trevlig plats att vara på en längre tid. Som en hommage till fikakulturen föreslår vi att en kulturpaviljong med kultur-, restaurang- och kaféverksamhet byggs på bergknallen i form av en enorm kaffekopp, säger Theodor Smart Randquist, ordförande för partiet Fria Stockholmare, som ligger bakom förslaget.

Ville bygga bostäder på Gärdet

Fria Stockholmare beskriver sig själva som ett stadsparti och har tidigare föreslagit att göra om nationalstadsparken Gärdet till tättbebyggda bostadskvarter.

Nu hoppas de att Kaffekoppen på Skinnarviksberget ska bli ett nytt landmärke med bland annat kulturscener, hyrbara ateljéer och restauranger.

–  Invärtes ska finnas flera små kulturscener och ateljéer att hyra till en låg avgift, och restaurang- och kaféverksamheten öppnar för liv och rörelse året runt. I samma veva som Stockholm får ett nytt landmärke väcker vi liv i och skapar trygghet på en stundom livlös, skräpig och otrygg plats, säger Theodor Smart Randquist.

STOR. Här syns kaffekoppen från Riddarfjärden. Foto: Johan Fredriksson/Oskar Freyre