”Vi förstår att det är en stor utmaning att lyckas skapa ett kallbadhus i Stockholm. Men vi tror verkligen på den här idén och målet är att ett kallbadhus ska finnas i Stockholm 2021”, säger David Bonsib och Hannes Thörnhammar. Foto: Sacharias Källdén

De vill bygga ett kallbadhus i Stockholm

David Bonsib och Hannes Thörnhammar driver projektet ”Kallbadaren”. Målet är att, med hjälp av stockholmarnas idéer och vilja, skapa ett kallbadhus i Stockholm.

  • Publicerad 20:00, 2 jan 2020

Helsingfors har ett, Köpenhamn och Oslo likaså. Faktum är att det finns ett offentligt kallbad i många europeiska städer.

Men inte i Stockholm.

Det vill arkitekten David Bonsib och affärsutvecklaren Hannes Thörnhammar ändra på. Och de vill göra det tillsammans med stockholmarna.

– Det är en jätteutmaning. Men det nya sättet att driva stadsutveckling på är att att digitalisera och demokratisera det. Vi vill nå ut och hitta engagerade medborgare som vill ha ett bättre och vackrare Stockholm, säger David Bonsib.

Deras gemensamma projekt har namnet Kallbadaren och går ut på att ett kallbadhus ska skapas i Stockholm. Badet ska vara hållbart och ett miljötänk ska genomsyra arbetet. Utöver det är det upp till stockholmarna att tycka till om placering, utformning och innehåll.

– Det första steget är att bestämma plats. Vi lanserar fyra potentiella platser som man får rösta på. Det vinnande förslaget går vi vidare med, säger Hannes Thörnhammar.

Steg två handlar och utformningen. Här får stockholmarna komma med idéer på innehåll och utseende, som sedan presenteras för arkitekter som tar fram förslag. När det finns ett antal förslag på bordet genomförs en röstning för att kora en vinnare.

– När vi har fått fram en plats och ett vinnande förslag presenterar vi det för staden. När medborgarna själva får tycka till om vad de vill ha demokratiseras stadsbyggnadsutvecklingen. Vi vill få med alla som vi ha ett kallbadhus i Stockholm i det här projektet, säger David Bonsib.

Behöver snabba ryck

Målet är att Stockholm ska kunna ha ett nytt kallbadhus på plats någon gång under 2021. Det betyder att det krävs snabba ryck i den ofta så långsamma stadsbyggnadsbyråkratin. Men inte omöjligt, enligt David och Hannes. Projektet finansieras av privata medel.

– Vi har flera tankar på hur man får ekonomi i det här. Antingen via crowdfunding eller med externa finansiärer. Det viktiga är att kallbadet i slutändan blir offentligt och tillgängligt för alla stockholmare. Det ska inte kosta massor att bada, man ska kunna göra det varje dag om man så önskar, säger Hannes Thörnhammar.

Historiskt förankrat

2007 försökte arkitektbyrån Sandell Sandberg att skapa den så kallade ”Badringen” – ett flytande kallbadhus och lyxhotell mitt ute på Riddarfjärden. Efter många turer fick projektet till slut kalla handen av politiken.

– Jag tror tyvärr de började i fel ände. De presenterade ett nästintill färdigt förslag som inte var förankrat hos stockholmarna. Det vi vill göra nu är precis tvärtom. Vi börjar med att fråga vad alla som bor här vill ha och därefter skapa det, säger David Bonsib.

Rent historisk är kallbadhus inget nytt i Stockholm. Strömbadet var ett stort flytande kallbadhus som låg utanför Riddarholmen och hade hundratusentals besökare. 1936 revs dock badet då vattenkvaliteten i Riddarfjärden ansågs för dålig.

Ytterligare en aspekt som talar för ett kallbadhus är hur kroppen reagerar av att bada kallt. Finsk forskning i ämnet visar att att badande i riktigt kallt vatten utlöser en mängd positiva reaktioner i kroppen. Välbefinnandet ökar, samtidigt som som en våg av endorfiner frigörs, blodcirkulation ökar vilket fungerar antidepressivt.

– Vi är själva badentusiaster och vet hur härligt det är att bada. Ett kallbadhus i Stockholm skulle verkligen göra vardagen bättre för stockholmarna, säger de.

Så här skulle det kunna se ut med ett kallbadhus på Norr Mälarstrand. Foto: Montage Kallbadaren

Kallbadaren

Projektets webbplats hittar du på www.kallbadaren.se. Där beskrivs projektet, presenteras förslag och genomförs omröstningar.

På projektets Facebooksida ska alla intresserade stockholmare kunna diskutera placering, innehåll och utforming samt hur projektet ska drivas och genomföras.