VISION. En flytande ö med småhus, det är visionen för projektet. Foto: www.stockholmtinyhouseexpo.com/FB-gruppen "Låt oss tillsammans skapa en flytande ö"

De vill bygga bostäder på konstgjord ö i Riddarfjärden

100 minibostäder med verksamheter, restauranger och kaféer på en konstgjord ö i Riddarfjärden – för att inspirera till ett nytt hållbart bostadstänk. Det är målet för ett nytt projekt.

  • Publicerad 09:09, 13 aug 2020

Det är arkitekten Fredrik Svedbrant som är initiativtagare och tillsammans med ytterligare åtta personer ligger bakom projektet. Kortfattat är idén att bygga 100 bokaler, lokaler med sovplatser och toalett men med gemensamma ytor för dusch och kök, på flera olika plattformar i vattnet mellan Mälarpaviljongen och Rålambshovsparken.

Cirka 3 000 kvadratmeter pontoner, ungefär som mönstrade ytan på Sergels torg, räknar man på. De ska nås via en flytande bro och trampbåtsfärja och det ska även finnas bryggor som knyter samman de olika delarna ute i vattnet.

Projektet heter Stockhom tiny house expo och är också tänkt att vara en bostadsutställning för att inspirera framtidens bostadsbyggande, både i Stockholm, Sverige och hela världen enligt Fredrik. De 100 bokalerna ska alla vara utformade på olika sätt och utses via en arkitekttävling där hållbarhet är i fokus.

Enligt Fredrik är det långsiktiga målet att driva välgörenhet med hållbart byggande för ö-kulturer världen över, som i framtiden hotas av höjda havsnivåer till följd av den globala uppvärmningen.

Om det blir av räknar projektet med runt 100 000 besökare de första åren, både stadsplanerare från hela världen men även vanliga turister.

Besökarna ska även kunna beställa hus.

– Vi vill verka för ett förtätat Stockholm på ett mer spännande sätt, med mer variation och skapa en utställning för småhus, attefallshus och friggebodar. Det ska bli 100 enheter med lika många uttryck så det blir som en konstutställning men för arkitektur. Bara det är värt ett besök, säger han.

2022 är förhoppningen att det kan vara på plats. Nu har man sökt tillfälligt bygglov hos staden för fem år, med möjlighet till förlängning i ytterligare 5+5 år och tillstånd från länsstyrelsen.

Tidigare planer på att bygga på Riddarfjärden eller vid Norr Mälarstrand har fått mycket kritik, som kallbadhuset ”Badringen” som skrotades.

Kalla handen för badringen

Fredrik, som även jobbat som bygglovshandläggare på flera kommuner i länet, är medveten om svårigheterna. Ansökningen hos länsstyrelsen är nu ute på remiss och två bostadsrättsföreningar i området som varit i kontakt med KungsholmenDirekt har redan flaggat för att de är kritiska till planerna.

Stadsmuseets hånas efter kritik mot nya Norr Mälarstrand – ”Byt namn till Utsiktsmuseet”

– Det blir den tuffa nöten att knäcka, hur får vi lov från medborgarna? Vi hoppas att man ska se projektet som en gåva till Stockholm även om det kommer vara ett vinstdrivande företag bakom. Vi vill visa alla positiva saker som man får. Mot fem meter strandlinje för en bro så får man 400 meter extra strandpromenad runt och mellan husen där folk kan gå, bada eller paddla. Det är också temporärt så det hoppas jag man kan tåla, säger Fredrik.

VISION. Så här skulle en av pontonerna kunna se ut. Det exakta utseendet ska utses genom en arkitekttävling. Foto: www.stockholmtinyhouseexpo.com/FB-gruppen "Låt oss tillsammans skapa en flytande ö"

INITIATIVTAGARE. Fredrik Svedbrant Foto: www.stockholmtinyhouseexpo.com/FB-gruppen "Låt oss tillsammans skapa en flytande ö"

Om projektet

100 olika bokaler, 12 eller 23 kvadratmeter med loft, egen toalett. Maxhöjd 12 meter över vattenytan

Restauranger, kaféer och kontor.

Kajakuthyrning och båtpool

Ön ska nås via en 50 meter lång flytande bro från Norr Mälarstrand.

Pontonytorna är tänkta att uppgå till max 3 000 kvadratmeter. Själva ytan för hela ön, inklusive kanaler mellan pontonerna är 95X57 meter.

För mer information gå in på https://www.stockholmtinyhouseexpo.com/, eller gruppen ”Låt oss tillsammans skapa en flytande ö” på Facebook.

Visa merVisa mindre