Argumenten är så ihåliga. Det ska vara mer skog, men det är ju skog överallt här. Det är tydligt att de inte vill ha oss här säger Bartek. Foto: Stefan Källstigen

De vill att kulturministern ska stoppa rivningen i Snösätra

Snösätras södra del ska rivas. I måndags demonstrerade ett 40-tal personer utanför stadshuset mot rivningarna. – Det är ett unikt område som försvinner som lockar turister och kända graffitimålare till Stockholm, säger Alex Kronqvist. Nu hoppas de på stöd från kulturminister Amanda Lind (MP).

  • Publicerad 05:00, 4 sep 2020

Bartek står och målar på en av väggarna i Snösätra. Liksom många andra som hänger här är han upprörd över att delar av området ska rivas.

– Det är sorgligt att man förstör en kulturoas. Det betyder mycket att ha de här stora ytorna att måla på, säger han.

Snösätra är vida känt för sina omfattande graffitimålningar. Här huserar även flera kulturföreningar.

Alex Kronqvist från föreningen Kulturkvarter Snösätra demonstrerar utanför stadshuset mot rivningen. Foto: Föreningen Kulturkvarter Snösätra.

– Det är ett kreativt kulturcentrum som startade med graffitin och sedan har växt fram organiskt. Här är daglig verksamhet där man får lära sig måla, dansa, dj:a, stickgrupper, guidade turer för turister och den årliga graffitifestivalen, säger Alex Kronqvist från föreningen Kulturkvarter Snösätra.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när det blev känt att södra delen av Snösätra skulle göras om och bli en del av Rågsveds naturreservat. I ett medborgarförslag som inkom till stadsdelsförvaltningen i början av året framför flera föreningar att området borde kulturminnesmärkas.

Medborgarförslaget har skrivits under av Snösätra intresseförening och kultur, DNA-den nya akademin, Streetcorner, Maria skola, Kulturama, Dynamitklubben, Studiefrämjandet, Organiserat kaos och Rågsveds och Hagsätra fritidsgårdar.

Demonstration mot rivning av Snösätra i Rågsved, Föreningen Kulturkvarter Snösätra utanför stadshuset.

I måndags demonstrerade ett 40-tal personer utanför stadshuset mot rivningarna av Snösätra. Förhoppningen var att få politikerna att ändra sig angående rivningen.

Men Moderaterna i stadshuset slår ifrån sig och tycker inte att de behöver svara på några frågor angående rivningsbeslutet.

– Det har varit en lång process där man haft möjlighet att lämna synpunkter. Nu är det försent, det har kommit för långt i processen för att stoppa de planerade rivningarna. Vi verkställer bara beslutet som är fattat av den förra majoriteten, säger Edward Tovi, pressekreterare för Moderaterna.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) har dock sagt stämt träff med föreningen Kulturkvarter Snösätra i nästa vecka.

– Jonas är sjuk och kan inte svara idag men hans inställning är att de inte kan ändra något beslut, men att det är viktig att den här platsen blir så bra som möjligt, säger hans pressekreterare Helena Andersson.

Argumenten är så ihåliga

Bartek som bor i Högdalen är verksam konstnär och har målat graffiti sedan tonåren.

– När jag växte upp var det här området lite scary. Det är väl bra att man har gjort något av det, att det fortfarande är lite ruffigt men att det finns en konstnärlig verksamhet och det kommer människor från hela världen hit, säger han.

Delar av området ska ju finnas kvar – är inte det en okej kompromiss?

– Nej, jag tycker inte det. Argumenten är så ihåliga. Det ska vara mer skog, men det är ju skog överallt här. Jag tycker att det är tydligt att de inte vill ha kvar området, det är en nagel i ögat på politikerna. De borde haft en dialog med oss som är här.

Hoppas få hjälp av kulturministern

Nu hoppas Alex Kronqvist och de andra i Kulturkvarter Snösätra på kulturminister Amanda Lind (MP).

– Hon har accepterat ett möte med oss, säger han.

Byggnader i Snösätra rivs när området blir naturreservat. Foto: Stefan Källstigen.

”Risk för ökat klotter”

Bartek tror även att rivningen kan få oönskade konsekvenser.

 – Jag tror att det finns en risk att klottret ökar på tunnelbanan istället, säger han.

Mitt i Söderort har sökt kulturminister Amanda Lind.