Grupp 4. Överst: Gashaw Hailu. Mitten: Stefan Almkrantz Smedin, Niclas Renlund, Anton Kihl, Martin Svahn. Och nere: Tobias Blomster, Mattias Landin. Foto: Ekerö brandstation

De varnar för bränder i skorstenen

I adventstider tänds ljus på många köksbord. Det innebär alltid en viss risk för bränder. Men en större fara lurar i skorstenen, enligt grupp 4 på Ekerö brandstation.

  • Publicerad 13:42, 7 dec 2020

Det kan klegga igen och sedan kan klegget börja brinna.

Brandmännen på Ekerö brandstation har inte hunnit märka av någon ökning av bränder trots att de levande ljusens glansdagar är här igen. Under vintern är bränderna normalt sett fler, men på Ekerö ligger risken mer i värmesystemet än i julmyset, enligt Niclas Renlund, tjänstgörande styrkeledare vid Ekerö brandstation.

– Min upplevelse är att Ekeröborna är försiktiga med levande ljus, säger han.

– Problemet här är att värmepumpar får jobba lite mer under den här tiden. Och man kanske eldar lite hårt, eller snåleldar med spjället på. När man inte öppnar spjället ordentligt kan det resultera i bränder.

För att tipsa om hur vi ska undvika bränder i vinter crowdsourcar Niclas Renlund lösningar bland brandmännen i grupp 4, som befinner sig på stationen.

– Se till att elda med torr ved, inte snålelda! ropar någon i luren och påminner åter om vikten av ett öppet spjäll.

– Sota ordentligt, ropar en annan.

– När det gäller snåleldning ... Det är viktigt att ha mycket syre!, ropar en tredje.

– För lite syre är inte bra för skorstenen. Det kan klegga igen och sedan kan klegget börja brinna.

"Prata ihop er med familjen"

I övrigt vill grupp 4 påminna om vikten av att ha en brandvarnare på varje våningsplan, och gärna en brandsläckare och en brandfilt.

– I en familj är det också bra om man har pratat ihop sig så att barnen går ut till en bestämd uppsamlingsplats, säger en brandman som sedan snabbt byter ämne:

– Och så är det väldigt bra att ha reflex ute på gatorna, särskilt härute på Ekerö där det inte är så mycket belysning.

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14