De vann robottävling mot vuxna

Teknikintresset är uppenbart hos familjen Kniberg. David, 12 och Jenny, 10, fick följa med sin pappa på teknikkonferens i Danmark. Där vann de en brottningstävling för robotar – mot vuxna lag.

  • Publicerad 09:38, 16 okt 2015

Pappa skulle på en konferens om programmering. Där fanns det en robotsumotävling och vi fick haka på.

Hemma på vardagsrumsgolvet, i huset utanför Troxhammar, ligger mängder av legobitar utspridda. En bit bort surrar en nybyggd robot och via en läsplatta och webbkamera uppsatt på rörlig ställning närvarar pappa Henrik, som är på jobbet, i David och Jenny Knibergs byggen och lek. Barnen är nyss hemkomna från Danmark.

– Pappa skulle på en konferens om programmering. Där fanns det en robotsumotävling och vi fick haka på, säger Jenny Kniberg.

Pappa Henrik hjälpte till viss del barnen med robotbygget, men det mesta ordnade syskonen tillsammans hoppfulla om att lyckas bättre än de vuxna konkurrenterna.

– Barnen var övertygade att de skulle vinna, säger Henrik Kniberg, som är konsult åt Lego.

Av de fem matcher Davids och Jennys robot deltog i blev det en oavgjord och fyra segrar.

– Man skulle bygga en robot som kunde putta ut den andra roboten från mattan, vår robot heter Robit och tog ungefär tre dagar att bygga, säger David Kniberg.

Syskonen blev snabbt publikfavoriter vid tävlingen och att de tog sig vidare till final gjorde att arrangörernas planering sprack.

– De fick faktiskt flytta finalen när det stod klart att barnen skulle vara med. Anledningen var att de skulle missa den annars eftersom vi var tvungna att åka hem till deras skola, säger Henrik Kniberg.

Med sig hem från Köpenhamn hade barnen en pokal och de fick mersmak. Det kan mycket väl komma att byggas fler robotar av syskonen Kniberg.

– Jag kan tänka mig att fortsätta. Om vi bygger fler har vi ett mål. Det är att den nya ska kunna vinna mot Robit i en brottningsmatch, säger David Kniberg.

Så vill invånarna forma Stenhamra centrum

Nyheter Fler restauranger och lekplats Medborgarna har fått komma med sina önskemål och inspel om Stenhamra centrum. Nu utreds vad som kan få plats i den kommande detaljplanen för området.fredag 11/6 16:45

Polare ska göra sommarlovet tryggare

Nyheter Ute på Mälaröarna flera kvällar i veckan När fler unga väntas vara kvar hemma i sommar vill kommunen göra öarna tryggare. I samband med skolavslutningen syntes årets sommarpolare för första gången ute. "Syftet är att öka trygghetskänslan",...fredag 11/6 16:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21