De vandrar genom historien

Tidningen Vagabond har utnämnt vandring till årets trend. Och givetvis hakar Vallentunas guidebyrå Time Travel Tours på och erbjuder en vandring genom historien.

  • Publicerad 09:47, 4 okt 2016

Det är en Vallentunabo och en engelsman som möter upp guiden Jonathan Olsson vid Lindholmens station. Vandringen börjar mot Vasakullen, där det sägs att Gustav Vasa eventuellt föddes år 1496.

Jonathan berättar om Gustav Vasa, som kommit att bli upphöjd till en nobel kung i efterhand – men som i verkligheten var en pengahungrig och krigisk kung. Vasa tog in höga skatter från sina undersåtar och han lade beslag på kyrkornas silver, allt för att kunna betala legoknektar från Lübeck. Han ville ha en kyrkklocka från varje kyrka för att kunna gjuta kanoner.

– Bland annat tog han klockan från Orkesta kyrka. Och det finns två versioner om hur hans första fru Katarina av Sachsen-Lauenburg dog, antingen halkade hon under en bal - eller så blev hon mördad med yxa, berättar Jonathan.

Gröt, kål och ärtor

Engelsmannen Adam Pallard lyssnar intresserat, medan Henrik Andrén gärna diskuterar politiken under Vasas tid.

– Det handlar ju om internationella relationer, säger han fascinerat.

På Vasakullen finns också en minnessten över Gustav Vasa, som är ett stycke historia i sig. Den restes på 1800-talet, när det var populärt att höja de gamla kungarna till skyarna.

Men under vandringen får vi också veta mer om alldagligare saker. Som att man åt gröt, kål och ärtor för det mesta, medan bröd var riktigt högstatuskäk.

– Och bara adeln och kungarna åt kött, berättar Jonathan.

Turen går vidare till runstenarna vid Söderby gård. Stenarna har flyttats, troligen stod de från början längs vid en bro där två bönders ägor möttes.

– Jag tycker att vikingarna är mest spännande, säger Adam på sin brittiska engelska. Om jag som engelsman känner någon ilska för vad de gjorde? Nä, det är historia.

Många utländska turister

Time Travel Tours ordnar både korta guidningar och längre turer.

– På de längre turerna är det i princip bara utländska turister. Det har verkligen kommit igång och blivit ett uppsving, säger Jonathan.

Men han skulle önska att fler svenskar kom.

– Det finns så otroligt mycket historia här, det är en jättetacksam plats att vara på.

Benen går vidare mot ett vikingatida gravfält.

Jonathan visar bilder på hur kläderna kan ha sett ut. Tyget är för det mesta borta, men kan finnas bevarat vid något av de spännen man bar.

Hängning för häststöld

Sedvänjorna var bryska. Vikingarna plundrade inte bara andra folk, utan körde med hårda straff. En kvinna som var otrogen begravdes levande, den som stal en häst skulle hängas.

– Att halshuggas räknades som det bästa dödsstraffet. Och man skulle se den som höll i svärdet i ögonen när hugget föll.

Sista stoppet är Orkesta kyrka. Från början var det en träkyrka på platsen, stenkyrkan uppfördes någon gång mellan år 1100 och 1200. Kyrkan var rikt dekorerad med målningar ur gamla och nya testamentet. Men runt år 1750 var det nya modet vitt, det är ljust och fräscht, och kyrkan målades om. På senare tid har en del av de ursprungliga 1400-målningarna kunnat tas fram.

– Man kan tänka sig vilken prakt det måste ha varit när kyrkobesökarna kom in från det gråa och bruna landskapet. Men också hur kallt det måste ha varit på vintern.

Time Travel Tours

Företaget består av två Vallentunabor, Angus Carlsson och Jonathan Olsson, sedan snart två år tillbaka.

De erbjuder guidning på 25 olika platser. Bland annat Vada sjökullar, Arkils tingstad, Broby Bro, Vallentuna kommuns medeltida kyrkor och i Sigtuna.

De utländska turisterna hittar oftast företaget genom Viator, en trip-advisor-sida.

Turisterna kommer framför allt från USA och England, men folk från Kuwait, Kina och Japan har också fått sig sin dos Vallentunahistoria.

Visa merVisa mindre