Ebba Westergren och Elina Bengtson. Till vänster har de nyligen passerat Gävle. I bilden till höger närmar de sig Upplands Väsby och Stockholm. Foto: Privat

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.

  • Publicerad 16:13, 14 jul 2021

I snart fem veckor har Elina Bengtson, 20, och Ebba Westergren, 23, vandrat sträckan Umeå-Stockholm. När vi når dem på telefon befinner de sig i Bollstanäs, Upplands Väsby, med ungefär 69 mil bakom sig.

Målet med vandringen är att samla in pengar genom Pingstmissionens utvecklingsorganisation, PMU, för att kunna bygga två vattenbrunnar för 204 000 kronor i Sydsudan.

Ett välgörenhetsändamål som kan hjälpa drygt 1 000 personer i behov av humanitär hjälp, berättar de.

– Det känns mäktigt att man har kunnat göra så här mycket med en sådan här sak, att vandra. Och att så många har engagerat sig med oss i det här, säger Elina Bengtson.

Kan hjälpa kvinnor

Sedan inbördeskriget 2013 har Sydsudan varit med på Röda Korsets lista över en av världens hårdast konfliktdrabbade regioner.

Elina och Ebbas engagemang började i plugget efter att de fördjupat sig i frågan. De kontaktade PMU, och kom på idén med välgörenhetsvandringen.

– Vi lärde oss att kvinnor i Sydsudan måste gå väldigt långt för att hämta vatten, samtidigt som de behöver ta hand om barn, försörjning, säger Ebba Westergren.

I skrivande stund har de samlat in cirka 150 000 kronor. För varje mil de går bidrar de cirka 180 sponsorerna med en slant.

Vandringen har varit en utmaning, berättar de.

– Men om man sätter vår vandring i perspektiv så går de här kvinnorna långa sträckor, ofta barfota, i 35 till 40 grader värme. Vi tycker det är varmt just nu, och dricker vårt vatten. Men de går långa sträckor för att hämta sitt vatten, säger Elina Bengtson.

"En riktig hjälte"

På vägen har det varit en del utmaningar.

Knäproblem, något vårdcentralsbesök, skoskav och punktering på både liggunderlag och en vagn som de har använt.

Men med hjälp av vänner, familj och många andra har det gått bra.

– En man stannade till och frågade om vi behövde någonting. Vi svarade att vi hade allt, men sen kom vi på att vi behövde t-röd till vårt stormkök. Och det var långt till närmaste ställe att köpa. Så han åkte och köpte t-röd åt oss, och var sin Piggelin, säger Ebba Westergren.

– Han var en riktig hjälte, tillägger Elina Bengtson.

Den 17 juli beräknas vandringen vara klar. På Instagram och Facebook går det att följa projektet, ”Mil för mil”.

Kritik mot fritidsgård – publicerade nidbild

Nyheter Många har reagerat och hört av sig till kommunen I augusti lade fritidsledare i Sollentuna upp en bild på Instagram. Nu i september har bilden väckt starka reaktioner. Exempelvis har Stop Asian Hate Sweden reagerat på bilden som man menar är en...måndag 26/9 10:38