Viljestarka. Felix Örnberg och Ludvig Åkesson välte ett traktordäck en mil på Färingsös cykelvägar. Foto: Mikael Andersson

De välte däck i en mil för välgörenhet

En galen utmaning som blev en insamling till Barncancerfonden. Ludvig från Färingsö och Felix från Blackeberg valde att välta ett däck i en mil under 19 långa timmar. För skojs skull.

  • Publicerad 15:08, 28 aug 2020

Jag såg i mina vänners ögon att de trodde att jag skulle dö.

"Det här är en sjuk fråga, men vill du flippa däck med mig?" så började samtalet när Ludvig Åkesson ringde sin kompis Felix Örnberg för dryga veckan sedan.

– Självklart sa jag ja, och det var så det började, säger Felix Örnberg och pillar på såren på sina möra händer.

Ingen av dem hade gjort något liknande förut, men tanken var att se hur långt de kunde komma på ren vilja.

Idén fick Ludvig när han såg profilen David Goggins, en före detta Navy SEAL-soldat och ultramaratonlöpare, välta ett däck medan han höll ett motivationstal på sociala medier.

Båda killarna har Goggins som en förebild sedan tidigare.

– Jag tänkte "vi har ett däck", jag har vält däck förut, men att välta ett däck en mil, det kan väl inte vara omöjligt? Ganska snabbt kom jag på att Felix var rätt person att göra det med, säger Ludvig Åkesson, även han med valkiga händer.

Intresset stort

Förra söndagen klockan nio satte de igång. Familjemedlemmar var med och tillhandahöll dricka, mat och godis, massagepistol och liniment.

Valkigt. Det har varit svårt att tvätta sig eller knäppa byxorna med såren och träningsvärken i händerna. Foto: Mikael Andersson

Långtur. Fem kilometer åt ena hållet och lika långt tillbaka. Här är sträckan. Foto: hitta.se

Ludvigs bror Lukas skrev ett inlägg i en lokalgrupp på Facebook och flera familjer ställde sig längs med vägen för att heja på.

– Flera man kände började dyka upp, fler än vi var beredda på, säger Felix.

Några timmar in på dagen skrev någon i gruppen att de borde samla in pengar för något välgörande ändamål.

– Orsaken varför vi gjorde det här var för att visa att en stark tanke kan ta en långt, så när Lukas kom och frågade vad vi ville samla in pengar till sa vi Barncancerfonden, för att skicka en stark tanke till dem, säger Ludvig.

Vid tre kilometer började det bli tungt. Armarna krampade. Men det var fortfarande sol och stor hejarklack. Över tusen personer har hejat på killarna, unga som gamla gav ett stöd som fick dem att kämpa vidare. Även om en del på sociala medier inte trodde att de skulle klara det.

Vid Rosenborgskurvan sex kilometer in började kramperna bli väldigt intensiva.

– Det var svårt att böja sig ner, kroppen sa ifrån och skallen var borta. Min bror Max närvaro gav mig styrka, men jag såg i vänners ögon att de trodde att jag skulle dö, berättar Felix.

Redo att ge upp

När det var några kilometer kvar skrek Felix kropp. Han kunde knappt röra sig. Både han och Ludvig trodde sig se spöken för att de var så trötta.

– Det var riktigt riktigt mörkt ett tag, men att Ludde var där fick mig att fortsätta, vi sa att vi flippar däcket tre gånger, det är allt vi gör, berättar Felix.

– Jag var så slut att jag inte kunde se ansikten längre, allt var bara former. Att Felix fortsatte fast han inte kunde stå upp eller prata gav mig kraft, lägger Ludvig till.

Även om det blev en riktigt tuff utmaning fysiskt för killarna har de nu återhämtat sig, dock sitter träningsvärken fortfarande i.

– Men jag är säker på att när vi har smält detta så ringer vi upp varandra med en ny tuffare utmaning, säger Felix.

Tog 19 timmar

Deltagarna:

Felix Örnberg, 30 år från Blackeberg

Ludvig Åkesson, 20 år från Färingsö

Lukas Åkesson, Ludvigs 18-åriga bror, har roddat insamlingen och samlat in 14 525 kr till Barncancerfonden.

Banan gick från Klyvarestigen i Stenhamra, till Svanängen och tillbaka.

Hela sträckan tog 19 timmar.

Visa merVisa mindre

Tro på sig själv

Ludvig och Felix hade en regel: Att de inte fick säga något om hur jobbigt de tyckte att det var. De menar att det sätter sig i huvudet om man börjar prata om det och då kanske de inte skulle klara det.

Deras tips för att klara något omöjligt:

Tro på dig själv! Skit i vad andra säger!

Alla har vi olika förutsättningar men vilja besitter alla människor, vare sig du är nyfödd eller gammal!

Visa merVisa mindre

Kämparglöd. Felix Örnberg och Ludvig Åkesson välte ett traktordäck en mil. Foto: Mikael Andersson

Många rädda för överfall

Nyheter Fler otrygga i en av de tryggaste kommunerna Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.onsdag 30/9 16:44

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.onsdag 30/9 11:41

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38