De bjuder in en okänd familj till jul. Foto: Läsarbild Privat

De välkomnar främmande familj till julfirande

Moa Källström la upp en annons på Facebook om att de gärna tog emot en familj i sitt julfirande. Nu vill hon uppmuntra andra att också hjälpa främlingar i julstressen.

  • Publicerad 17:36, 10 dec 2017

Moa Källström har länge funderat på att låta familjer som har det sämre ställt ekonomiskt vara med i hennes julfirande.

– Jag läste om en familj i Västerås som hade gjort något liknande för flera år sen. Idén har hängt med mig sen dess.

Både hon och sambon Jonathan Sjösten vet hur det är att inte ha det mest praktfulla julfirandet.

– När jag växte upp var mamma hemma och pappa jobbade. Visst att det var ett eget val men det var inte alltid så fett. Vi kände att i år finns alla möjligheter till att ge något tillbaka till någon som behöver.

Därför skrev hon ett inlägg i flera grupper på Facebook för att bjuda in en familj att vara med i deras julfirande. De vill helst bjuda in en barnfamilj och lovar att stå för mat och julklappar. Miljövänliga julklappar för Moa jagar klappar hela året för att hitta begagnade och återbrukade gåvor.

Två familjer har redan hört sig och inläggen har fått flera hundra varma kommentarer.

– Jag trodde inte att så många skulle reagera. Jag trodde att folk var ganska mätta på den här typen av idéer, det kändes inte som att vi gjorde något nytt.

Men alla var inte lika stormförtjusta. Moas föräldrar var inställda på en jul med den närmsta familjen så hon fick lirka lite men nu är de helt med tåget.

Nu vill uppmana andra som funderar på att göra något liknande att slå slag i sina idéer om att hjälpa till.

– Våga öppna dörren för någon annan, du vet inte vad du får tillbaka. Vi hoppas att vi får träffa nya vänner, kanske för livet.