Victor Kilén jobbar hårt för att Roslagsbanan ska förlängas upp till Arlanda. Foto: Åsa Sommarström

De vägrar släppa drömmen om tåg till Arlanda

Stat och landsting sa nej till att förlänga Roslagsbanan till Arlanda. Men kommunerna norr om Stockholm har inte gett upp drömmen.

  • Publicerad 15:00, 5 jul 2018

När vi når Vallentunas kommundirektör Victor Kilén på telefon är han entusiastisk och uppe i varv. Han ska nämligen delta i ett seminarium om Arlandaregionen tillsammans med representanter för Sigtuna, Knivsta och Upplands Väsby.

Vill även bredda E4:an

Det låter kanske inte så spännande men i Vallentunas kommunhus har man stora förväntningar på vad en utbyggnad av flygplatsen och trafikförbindelserna dit kan ge.

De vill bland annat att Roslagsbanan ska förlängas upp till Arlanda, att E4:an breddas med tre körfält i varje riktning, att järnvägen mellan Stockholm och Uppsala får fler spår, att det kommer nya stombussar mellan Täby, Arninge, Vallentuna, Upplands Väsby, Kallhäll, Jakobsberg och Barkarby och att väg 268 får en ny sträckning mellan Vallentuna och Upplands Väsby.

Vad skulle Vallentunaborna tjäna på det?

– Det finns en missuppfattning om att det mest handlar om att få närmare till flygplatsen när man ska till Mallorca. Men det är så mycket mer. Det håller på att växa upp en jättestor flygplatsstad med kongressbyggnader och hotell runt Arlanda, säger Victor Kilén.

Vi ser det som en jättestor arbetsmarknad som håller på att växa fram

Victor Kilén, kommundirektör

Man räknar med uppåt 50 000 arbetsplatser där om tio år. Och alla som jobbar där måste bo någonstans. Vi ser det som en jättestor arbetsmarknad som håller på att växa fram nära Vallentuna. Våra kommuninvånare ska få direktkontakt med den expansionen, fortsätter han.

Vallentuna – Arlanda på 15 minuter

Vallentunas kommunikationschef Henrik Kelfve ser stora fördelar med att kunna ta Roslagsbanan till Arlanda.

– Ska man åka dit kollektivt i dag krävs i princip att man åker in till Stockholm och tillbaka, säger han. För Vallentuna öppnas fantastiska möjligheter om vi kan nå Arlanda från centrum på 15 minuter.

I dag krävs i princip att man åker in till Stockholm och tillbaka

Victor Kilén, kommundirektör

Tanken att dra Roslagsbanan vidare från Molnby upp till Arlanda är inte ny. Landstinget och SL började utreda frågan redan 2012. Men fyra år senare las projektet på is.

Har gjort en egen utredning

– Vi hade velat få med det i Sverigeförhandlingarna men staten sa nej och då tyckte SLL att de inte ville lägga pengar på att utreda vidare, säger Victor Kilén.

Då gick Vallentuna, Täby, Danderyd, Österåker, Norrtälje och Vaxholm, vidare med att utreda själva.

Utredningen rullar på och nu jobbar de hårt för att övertyga stat och landsting ändå. Till exempel genom att landstingsrådet Gustav Hemming, C, finns med på seminariet.

– Vi gör allt vi kan genom vårt seminarium i Almedalen för att få stat och landsting att hoppa på. Sedan kan det gå fort eftersom så mycket jobb är gjort, säger Henrik Kelfve.

Dåligt för miljön

I utredningen finns en hel del formuleringar om hållbarhet. Men 2012 gjorde institutionen för natur- och kvartärgeografi vid Stockholms universitet en miljökonsekvensbeskrivning av vad utbyggda förbindelser till Arlanda skulle innebära.

Slutsatserna var övervägande negativa. Om Roslagsbanan förlängdes till Arlanda skulle följden bli ökat buller, mindre biologisk mångfald, stora barriäreffekter för jordbruk och friluftsliv, stora negativa effekter på kulturlandskapet och att riksintressena Markim-Orkesta och Skålhamravägen skulle inskränkas.

Ser bara fördelar

På plussidan fanns minskade utsläpp om människor tog tåget i stället för bilen.

Victor Kilén ser ändå bara fördelar med projektet.

– Arlandastaden kommer att driva Sveriges expansion framåt. Det är där det händer. Vallentunas invånare måste känna att de är en del av utvecklingen. Det är så många positiva spinoffer, som att ungdomar får sommarjobb lättare.