Sara Kokk och Petra Stenvall-Thompson från medlemsklubben Alma som tagit över Park på Sturegatan. Foto: Pekka Pääkkö

De väcker liv i Park igen – ber allmänheten om stöd

Till hösten öppnar bion Park igen med filmer, livemusik och en vinbar. Nu startar ägarna en kick starter-kampanj för att genomföra projektet. – Det är en biograf som betyder mycket för Stockholm, säger Sara Kokk på Alma som tagit över bion.

  • Publicerad 12:11, 9 mar 2020

För 79 år sedan ägde den första filmvisningen rum i Parks biosalong på Sturegatan. Men för tre år sedan slocknade duken och ridån drogs igen.

Nu ska medlemsklubben för co-working, Alma, öppna upp Park igen.

– Många scener stängs i Stockholm så vi vill bevara Park och göra något för kulturen, säger Petra Stenvall-Thompson, marknads- och medlemschef på Alma.

Tog över förra året

Alma har 300 medlemmar som jobbar inom olika kreativa yrken. Medlemmarna arbetar, nätverkar, går på events i Almas lokaler på Nybrogatan.

I fjol tog man över biograf Park på Sturegatan. Tanken var först att skapa ett nytt medlemshus i den gamla bion som stått tom i tre år, men nu blir det alltså en plats där även allmänheten får komma in.

– Den här lokalen är så fantastisk så varför inte öppna upp för alla. Vi kommer köra allt från poesi, till filmvisning till livemusik, säger Sara Kokk general manager på Alma’s Park.

Bevara alla originaldelar

Alla fasta originaldelar ska bevaras på Park – som biljettkassan i Java-teak och den vackra bågen med glas från Orrefors ovanför duken.

– Många som kommer in säger att de minns när de såg någon film här som barn. Det är en biograf som betyder mycket för Stockholm, säger Sara Kokk.

Sara Kokk och Petra Stenvall-Thompson under den vackra glasbågen från Orrefors. Foto: Pekka Pääkkö

Bar i salongen

I salongen kommer publikkapaciteten sjunka från 700 till 400 och en bar byggs där inne. I foajén är planen en liten vinbar/café som kan ha öppet även när det inte sker något i biosalongen.

Redan i höstas och vintras smygstartade man med visningar, bland annat under Stockholm filmfestival. Men det är först till hösten scenen öppnar på riktigt.

Stans premiärbio

Men det blir inte bara stora filmer som ska visas. Smala, gamla, nya, korta och långa filmer ska också upp på Parks duk.

Och om ägarna får välja blir Park en premiärbiograf.

– Vi vill ta tillbaka filmens storhetsperiod där man klär upp sig och det är stor grej att komma in på bion. Sedan kan man gå vidare till Alma och ha en fest där efter premiären, säger Sara Kokk.

Inte gratis

Men det är inte gratis att driva en bio/scen i en stor lokal vid Humlegården. Man behöver till exempel uppdatera ventilationen, byta ut elen, tillgänglighetsanpassa lokalen samt bygga en ny toalett i foajén

Därför har Alma precis startat en kick starter-kampanj där allmänheten eller företag får donera pengar till projektet så att det går att öppna som planerat i höst. Målet är att nå 450 000 kronor och hittills har 30 000 kommit in.

De som skänker pengar kan få namnet broderat på en stol i salongen eller på en plakett i foajén.

– Vi vill bygga en ny scen för Stockholm och vi vill att alla ska känna sig engagerade, säger Sara Kokk.