Victor Olin och Alli McCleary är nästa ölälskare som öppnar en folkölsbutik. Men det blir även ett café med förmodat trevligt häng. Foto: Johann Bernövall

De utmanar Kungsholmens stora stark – öppnar bar med bara folköl

Victor Olin och Alli McCleary brinner för öl – i synnerhet folköl. Paret håller för tillfället på att fixar med det sista på det som ska bli Kungsholmens första folkölscafé.

  • Publicerad 17:04, 21 nov 2016

Dagen innan har caféet haft en liten smygöppning för vänner inom ölbranschen. Den 3 december är tanken att Folk & Friends på Norr Mälarstrand 32 ska slå upp dörrarna fullt ut.

– Vi kommer att hinna få klart allt i tid, eller det känns så nu i alla fall, säger Victor Olin och skrattar.

Inredningen kommer hemifrån eller ifrån second hand. Det känns lite som att kliva in i ett vardagsrum.

– Tanken är att det ska bli ett trevligt häng men inte bara för ölnördar. Det ska vara en plats där man kan ta några goda öl och umgås utan fokus på berusning, säger Victor Olin.

Varför just svagare öl?

– Det bryggs fantastiskt mycket god lätt- och folköl nuförtiden. Det är en trend som ligger rätt i tiden. Eftersom det är drycker av lågalkohol är det ganska tacksamt att vi inte behöver ett serveringstillstånd eller ett restaurangkök för den delen. Vi kommer att erbjuda goda smörgåsar och snacks och även dryckerna för take away. 

Idén att öppna den här typen av ölcafé dök upp för ungefär två år sedan. Alli McCleary har jobbat inom ölbranschen sedan hon flyttade till Sverige från Memphis för drygt fyra år sedan. Hon var med öppningsteamet på Brewdog Bar Kungsholmen och sedan på CAP Brewery som assisterande bryggare. Både Victor och Alli är hemmabryggare sedan fyra år tillbaka.

Under den nio månaders långa jakten på en lokal så hann två stycken folkölsbutiker öppna upp på Södermalm innan man till slut fann man denna lokal.

– Först tänkte vi bara snygga till lokalen men det slutade med att vi rev ut allt och började från scratch, berättar Alli McCleary.

– Även om vi inte hann bli det första renodlade folkölsstället så tycker vi att det är fantastiskt roligt med de andra butikerna. Vi har ett gott samarbete och vi har hunnit bli goda vänner med Fredrik och Martin på Bottleshop, Sveriges första folkölsbutik på Kocksgatan.

Flera aktörer ur "ölscenen" i Stockholm hjälpt till med renoveringen av lokalen, till exempel så visade Kerryn från Nordic Kiwi Brewers Victor och Alli hur man kaklar en vägg.

– Vi har haft ett härligt stöd. Dessutom är det många grannar och andra Kungsholmsbor som kommit förbi och undrat vad det ska bli. Responsen har varit jättefin, säger Victor Olin.

Foto: Johann Bernövall